crib talk- why your baby talking to himself helps

Hoe wieggebrabbel je baby helpt de wereld te begrijpen …

Luister eens goed naar wat je baby brabbelt. Je zou weleens verbaasd kunnen zijn over wat je hoort!

Dit moet je weten over de monologen van je kleintje.

Als je overdag langs je baby loopt, hoor je misschien zijn of haar stem. Hoewel je geneigd kan zijn met hem of haar te praten is dat misschien helemaal niet nodig. Die ‘innerlijke dialogen’ helpen op allerlei manieren.

Deze monologen helpen je kindje de gebeurtenissen van de dag te begrijpen. Dit is althans de theorie van Katherine Nelson, een psychologe van de City University of New York.

Nelson en haar collega's bestudeerden 'wieggebrabbel' en ontdekten dat dit gebrabbel bijzonder veelzijdig was. De uitkomsten van hun onderzoek tonen aan dat kleine kinderen die met zichzelf kletsen, hun eigen wereld herscheppen door belangrijke gebeurtenissen na te vertellen en te interpreteren. Bijvoorbeeld achtergelaten worden in het kinderdagverblijf of de kennismaking met een nieuw huisdier.

Door deze ervaringen aan zichzelf te vertellen, ontdekken kinderen de betekenis van de gebeurtenis. Dit versnelt op zijn beurt de ontwikkeling van het zelfbewustzijn.

Deze speciale mijmeringen maken deel uit van de groeiende emotionele en cognitieve vaardigheden van je kind. Luister dus naar wat hij of zij te zeggen heeft zonder te onderbreken.

Verbaas je niet als je je eigen strenge stem of juist een imitatie van je troostende woorden hoort. Je kind bespreekt alles wat er gebeurd is, dus ook wat er binnen je gezin gebeurt!

Misschien vind je dit ook interessant: