4 maanden oude baby's: Wat persoonlijkheid laten zien

Je vier maanden oude baby is alerter en actiever dan ooit. Geniet van deze tijd waarin je de unieke persoonlijkheid van je kindje leert kennen, en bekijk hoe hij de kracht en de vaardigheden ontwikkelt om te leren zitten, grijpen en rollen!

De mijlpalen van je baby's ontwikkeling

Eens je een baby van 4 maanden oud hebt, is je leven waarschijnlijk iets minder hectisch nu je je dagelijkse routine gevonden hebt. Maar dat kleintje houd je waarschijnlijk wel bij de les, wat natuurlijk te verwachten valt! Vanaf nu is je kindje druk bezig met het ontdekken van zijn motorische vaardigheden. Uiteindelijk zal je kindje helemaal zelf dingen kunnen vastnemen, rollen, en zonder hulp rechtop zitten. 

Groeien en fysische ontwikkeling: stevig en sterk

Je 4 maanden oude baby groeit waarschijnlijk erg snel (normaal gezien komt hij een halve kilo per maand aan), maar onthoud vooral dat een stabiele groei belangrijker is dan bijvoorbeeld een groeispurt of een grote gewichtstoename. Je kan misschien ook meer leren over de groeigrafieken die je kinderarts gebruikt om de groei van je kindje te meten. De hersenen en het lichaam van je kindje ontwikkelen zich steeds meer, en je ziet hoogstwaarschijnlijk meer en meer duidelijke handelingen van je kindje aangezien hij meer leert over oorzaak en gevolg.

Zintuigen: de ontwikkeling van het vergezicht 

De wereld rondom je kindje stelt zich letterlijk scherp aangezien zijn vergezicht verbetert. Hij begint nu jouw gezicht en dat van andere familieleden vanop afstand te herkennen, en hij kan gemakkelijk bewegende voorwerpen met zijn oogjes volgen van de ene naar de andere kant. Zijn kleurenzicht wordt ook steeds beter, waardoor het mogelijk is dat hij vooral rode en blauwe tinten leuk vindt. Weet je wat je baby vanaf nu ook erg interessant zal vinden? Zichzelf! Een onbreekbare spiegel is een perfect speeltje voor kinderen van deze leeftijd. Ze zien veel kleuren en vormen, en ze zien ook voor het eerst hun eigen bewegingen.

Het is niet alleen zijn zicht dat verbetert, maar ook zijn spraakvermogen dankzij zijn verbeterde gehoor en ontwikkeling van de hersenen. Hij kan wellicht enkele ritmes, geluiden of tonen nabootsen als je tegen hem spreekt, en als hij weent zal je hoogstwaarschijnlijk een verschil horen afhankelijk van zijn behoeftes. Nu klinkt het allemaal nog als gebrabbel, maar het is een stevige basis voor zijn spraakvermogen.

Beweging: hij is bijna op dreef

De bewegingen van 4 maanden oude baby's draaien vooral om spiercontrole en hand-oogcoördinatie. Als je ziet dat je kindje meer en meer voorwerpen in zijn mond steekt, wil dit zeggen dat zijn zicht verbetert. Hij zal dit steeds beter kunnen, waardoor je goed moet opletten wat er allemaal binnen handbereik van je kindje ligt. Hij kan nu rammelaars vastnemen en ermee schudden en binnenkort wellicht het speeltje doorgeven van de ene naar de andere hand.

Je kleine baby is bijna op dreef! Hij werkt er nog steeds aan om zijn rug- en borstspieren te versterken, en hij probeert ook zijn hoofdje omhoog te houden wanneer hij op zijn buik ligt. Hij zal weldra de kracht hebben om van zijn ene zij naar de andere te rollen.

Mijlpalen van een 4 maanden oude baby

Je kindje kan nu wellicht:

  • Zijn hoofdje zonder hulp omhooghouden.

  • Zijn handjes naar zijn mond brengen.

  • Met hulp rechtop zitten.

  • Reiken naar voorwerpen en deze vastnemen.

Persoonlijkheid: Leer je kleintje beter kennen

Wanneer je kindje 4 maanden oud is, zal hij steeds beweeglijker, alerter en nieuwsgieriger worden naar de wereld rondom hem. Hij zal ook gevoeliger worden voor de toon waarop je tegen hem spreekt. Een zachte toon zal hem geruststellen, terwijl een luide, kwade stem hem duidelijk maakt dat er iets verkeerd is. Hij zal ook proberen om je toon en enkele klanken na te bootsen als hij brabbelt voordat hij volledige woorden kan uitspreken.

Maar wat als je kindje niet zo snel leert of niet even nieuwsgierig is? Ook dat vormt helemaal geen probleem. Sommige baby's die wat verlegener zijn, hebben meer aandacht en geruststelling nodig van hun verzorger. Let erop of hij overweldigd, overprikkeld, of teruggetrokken lijkt en geef hem genoeg tijd om zich volledig comfortabel te voelen bij het ontmoeten van nieuwe mensen of het uitoefenen van nieuwe activiteiten.

Helpen bij de ontwikkeling van je kindje

Je kan verschillende manieren oppikken van je kinderarts of andere ouders om te helpen bij ontwikkeling van je kindje. Hieronder vind je nog wat extra activiteiten die je 4 maanden oude baby kunnen stimuleren.

Om de visuele ontwikkeling te stimuleren:

  • Hang een kleurrijk speeltje boven zijn wieg. Zorg er wel voor dat dit goed en niet binnen zijn bereikt vasthangt.

  • Laat hem naar zijn eigen spiegelbeeld en bewegingen kijken in een spiegel.

  • Speel kiekeboe om hem te helpen met objectpermanentie. Hij houdt ervan om je gezicht te zien verdwijnen en opnieuw te zien verschijnen!

Om de motorische vaardigheden te stimuleren:

  • Leg je kindje neer op zijn buik. Terwijl hij op zijn buikje ligt (met jou dicht in de buurt), zal hij leren om zijn hoofd omhoog te houden en zal hij leren omrollen en rechtop zitten.

  • Oefen het zitten. Help je kindje rechtop zitten zodat hij beweeglijker is om dingen te grijpen en vast te houden.

  • Oefen het rechtstaan. Hou je kindje vast onder zijn armen en hef hem op zodat hij op zijn beentjes staat en zijn beenspieren versterkt.

Om het spraakvermogen te stimuleren:

  • Lees hem verhaaltjes voor en zing hem liedjes.

  • Doe zijn geluidjes na.

  • Reageer enthousiast wanneer hij jouw geluiden nadoet.

Je 4 maanden oude baby voeden

Als hij 4 maanden oud is, krijgt je kindje wellicht nog steeds alle nodige voedingsstoffen van moedermelk, flessenvoeding of een combinatie van de twee. De beste manier om te weten wanneer je je kindje moet voeden, is door goed te letten op tekenen die aantonen dat hij honger heeft. Als hij bijvoorbeeld vaak aan zijn lippen likt, zijn tong uitsteekt, weent of op zijn vuistjes zuigt, is het tijd om hem te voeden. Een algemene richtlijn is om je kindje om de 3 tot 5 uur 120 tot 180 ml melk te geven. Hou ook de natte en vuile luiers en de consistentie ervan bij om zeker te zijn dat hij genoeg te eten krijgt. Ook je dokter houdt dit in de gaten door zijn groei te controleren.

Hoeveel slaap heeft je 4 maanden oude baby nodig?

  • De gemiddelde 4 maanden oude baby heeft ongeveer 12 tot 16 uur slaap per dag nodig. Dit betekent dat hij overdag nood heeft aan twee dutjes (in de voormiddag en in de namiddag voor 3 tot 4 uur) en aan een lange nachtrust.

  • Nu je baby actiever en alerter is overdag, kan het moeilijk zijn om je kindje 's avonds rustig te krijgen. Zorg voor een vaste routine bij het slapen gaan. Het kan je kindje kalmeren om hem eerst een badje en een zachte massage te geven, hem in slaap te wiegen of hem nog eenmaal voor het slapen gaan te voeden.

De gezondheid van je kindje: veelvoorkomende infecties

Als je kindje hoest of andere symptomen heeft zoals koorts, is het handig om meer te weten over de verschillende infecties die je kindje kan oplopen op zijn leeftijd. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wanneer je naar de dokter moet gaan.

Koorts

Koorts is meestal een teken van ziekte. Bij baby's mag de rectale temperatuur niet hoger zijn dan 38°C. Indien dit wel het geval is, betekent dit dat je kindje wellicht lijdt aan een infectie. Koorts kan verschillende soorten infecties aanduiden, van een verkoudheid, griep, oorontsteking tot zelfs een longontsteking. Het is dus best om je dokter te raadplegen voor advies en om andere bijkomstige symptomen in de gaten te houden.

Om de temperatuur van je kindje nauwkeurig te meten, gebruik je het best een digitale thermometer en meet je de temperatuur in het rectum. Plaats de thermometer niet dieper dan 2 cm en wacht tot de thermometer piept of flikkert voordat je het eruit haalt.

Verkoudheid

Een verkoudheid, ook wel gekend als een luchtweginfectie, wordt meestal veroorzaakt door een virus. Verkoudheden komen vaak voor (de meeste kinderen zullen ongeveer 8 tot 10 verkoudheden hebben tijdens de eerste twee jaar) en zijn zeer besmettelijk. Neem voorzorgsmaatregelen als je baby in een kinderopvang verblijft of als je ook oudere, schoolgaande kinderen hebt. Je kent de symptomen van een verkoudheid wellicht wel, zoals een lopende neus, niezen, lichte koorts, hoesten, weinig honger en keelpijn. Raadpleeg je dokter als je kindje een van de volgende symptomen heeft:

  • Blauwe lippen of vingertoppen

  • Een voortdurende hoest (die langer dan één week duurt)

  • Extra slaperig zijn

  • Een temperatuur die hoger is dan 38°C

Bronchiolitis

Een ander veelvoorkomende virale ziekte is bronchiolitis, een infectie aan de luchtwegen. Ook dit is zeer besmettelijk. Let er dus op dat je je handen goed wast en let goed op de algemene hygiëne, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden, wanneer infecties zich sneller verspreiden. Raadpleeg je dokter als je een van de volgende symptomen opmerkt:

  • Een piepende ademhaling

  • Vloeistoffen niet kunnen drinken

  • Blauwe lippen of vingertoppen

  • Symptomen van dehydratatie 

Veelgestelde vragen

Nee (tenzij dokter je ander advies meegeeft). Experten raden je aan om moedermelk of flessenvoeding tot 6 maanden te geven. Dan kan je merken dat je baby zijn tong minder gebruikt, zelf zijn hoofd kan omhooghouden en dat hij geïnteresseerd raakt in het voedsel dat jij eet. Dan weet je dat het tijd wordt om stap voor stap over te schakelen op vast voedsel.

Jouw leven als ouder: familieverbanden

Een nieuwe baby zorgt voor veel verandering in je familie. Van tantes en ooms tot neven en nichten en grootouders, iedereen wil zich betrokken en verbonden voelen met het nieuwste familielid. Dit is de perfecte tijd om ook anderen voor je kindje te laten zorgen. Laat ze speciale taken uitvoeren, zoals de baby voeden, wassen of met de baby spelen. Als nieuwe ouder zal je veel hebben aan de hulp van je ouders, schoonouders of andere familieleden die willen inspringen om je huis schoon te maken, boodschappen te doen en te zorgen voor je oudere kinderen. Het zal wat druk van je schouders afnemen en iedereen zal zich een deel van de familie voelen.

Een van de overweldigende delen van ouder worden is de stormvloed aan goedbedoeld advies die vrienden of familieleden, of zelfs onbekenden, je zullen geven! Leren omgaan met ongewenst advies is niet altijd even evident. Onthoud dat er in veel gevallen geen ‘juiste manier' is om je kind op te voeden. Probeer vooral de juiste beslissing te maken voor je kind op basis van zijn unieke persoonlijkheid, je overtuiging en de specifieke omstandigheden. Als je vragen hebt of ongerust bent over je kindje, raadpleeg dan steeds kinderarts voor advies, of vraag raad aan een vertrouwenspersoon.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies