Wat gaat vooraf aan de eerste stapjes van je baby?

Je baby zet zijn eerste stapjes rond zijn eerste verjaardag. Maar dat is natuurlijk niet de eerste beweging! Baby's zijn al mobiel voordat ze lopen.

Jij denkt misschien dat je baby zich nog in de fase voor het lopen bevindt? Hij of zij is al volop aan het ontdekken. En je kind zit niet rustig te wachten totdat het kan gaan lopen!

Optrekken

Dit is het eerste teken dat lopen niet lang meer zal duren. Je baby wilt van de vloer afkomen en die benen gebruiken. Hij of zij zal dingen vastgrijpen en zich optrekken. Het is jouw taak om te zorgen dat je baby zich kan optrekken zonder iets naar beneden te trekken.

Tijdens deze fase is het belangrijk dat je de tafelkleden weghaalt. Ze hangen heel uitnodigend voor de neus van je baby. Hierdoor kunnen allerlei dingen naar beneden getrokken worden. Zorg dat er voldoende stevige meubels zijn die het trekken van kleine handjes aankunnen.

Rondschuifelen

Dit is de fase tussen optrekken en wandelen. Je baby beweegt zich rond de kamer en gebruikt alles wat hij of zij tegenkomt als ondersteuning. De jonge loper grijpt alles vast: meubels, muren en stoelpoten. Zo blijft hij of zij stevig rechtop en kan toch over de vloer schuifelen. Je zult zien dat je kind af en toe loslaat om te zien wat er gebeurt. Het is tenslotte aan het oefenen voor de grote dag. Om te zorgen dat hij of zij veilig kan rondschuifelen moet je ervoor zorgen dat je meubels stevig staan, zonder bungelende gevaren. Verwijder breekbare artikelen van lage oppervlakken zoals de salontafel.

Andere tips: 7 veiligheidsstappen voor een actieve baby

Eerste stapjes

Je baby trekt zich op en schuifelt rond. Hij of zij oefent nu voor het echte lopen! De eerste stapjes kunnen wat wiebelig zijn en eindigen soms met een klinkende plof op de grond. Maar nu is je kleintje echt in beweging. Ondersteun je baby door de handen vast te houden en door hem of haar aan te moedigen.

En dan stelt zich al snel de volgende uitdaging: De juiste schoentjes voor je lopende kind.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies