5 manieren om je peuter aan het praten te krijgen

Het lijkt een wonder als je je voorheen zwijgende peuter plots woorden hoort vormen en hoort praten. Heb je genoeg geduld en gevoel voor humor? Dan kan je een paar memorabele momenten verwachten. Wacht eens even ... Doet je peuter nou alsof hij een verhaaltje voorleest aan zijn favoriete beer? Een enorm trots moment voor jou als ouder!

Zodra je baby ongeveer 12 maanden oud is, is hij of zij goed op weg om een pratende peuter te worden. Vergelijk de prestaties niet met wat andere kindjes kunnen. Elk kind ontwikkelt op een eigen tempo en heeft een individueel karakter. Ook als ze 1 jaar oud zijn, praat het ene kind wat minder dan het andere.

Er zijn 5 educatieve spelletjes die je kunt spelen om de taalontwikkeling van je peuter te stimuleren. Maak je klaar voor een hoop gebabbel!

1. Fantasiespel

De meeste peuters kennen ongeveer 50 woordjes tegen de tijd dat ze 2 worden. Veel peuters kunnen zelfs zinnetjes van 2 woordjes maken. Nadoen is een belangrijke manier waarop je peuter bijleert.

Je kunt een fantasiespel spelen met je kind door het dingen te laten doen waarbij hij of zij woordjes moet gebruiken, zoals telefoneren. Het doet je met plezier na.

Andere spelletjes die peuters aan het praten krijgen, zijn restaurantje spelen met knuffelbeesten en speelgoedeten, of een speelgoedkassa gebruiken om supermarktje te spelen. Laat je kind iedere dag een tijdje ongestructureerd (“vrij spel”) spelen, zodat het creatief kan zijn. Je zult versteld staan als je ziet hoe het zijn speelgoed neerzet en ertegen gaat babbelen.

2. Samen lezen

Lees samen elke dag een paar boekjes. Je kunt ook regelmatig samen naar de bibliotheek gaan.

  • Je peuter kan tijdens het lezen de bladzijden omslaan.

  • Wijs plaatjes aan en stel vragen om een gesprek op gang te krijgen (“Wat zegt het hondje?” of “Waar is de boer?”).

  • Heb je thuis een nieuwe verzameling boekjes? Lees ze dan steeds opnieuw. Je zult versteld staan hoe snel je kind het verhaal onthoudt. Het kan je op bepaalde punten zelfs helpen met vertellen.

  • Vraag je kind later om zijn favoriete verhalen voor te lezen aan zijn of haar knuffeldieren.

Dat lezen en voorlezen in ieder geval een goed idee is, lees je hier: 5 manieren om je kind te laten lezen voor de geboorte en 4 voordelen van voorlezen aan je peuter.

3. Praat met je kind

Praat op je gewone, normale toonhoogte tegen je kleintje, zoals je tegen volwassenen praat. Wanneer je kind een jaar is, hoef je geen hoge, blije stem meer voor hem te gebruiken.

Je peuter zal snel dingen oppikken, de geluiden die jij maakt nadoen en waarschijnlijk echte peuterpraat gaan uitslaan. Gebruik gebaren zodat het die kan nadoen als je kleintje niet op de juiste woorden komt.

4. Stel vragen

Sommige tweejarigen beginnen zinnen van 2 of 3 woordjes te maken. Je kunt hierop reageren door je peuter vragen te stellen (“Welk speeltje wil je?” of “Wie is dat?”). Hoewel de 'zinnen' nog niet volledig zijn, maken ze meestal wel duidelijk wat het bedoelt.

Communiceer constant met je peuter. Knik en lach, ook als zijn antwoord taaltechnisch gezien niet goed is of onbegrijpelijk.

5. Introduceer nieuwe woorden

De eerste woordjes van je baby zullen waarschijnlijk namen van gezinsleden zijn, favoriete speeltjes en gebruiksartikelen die het elke dag ziet.

Denk aan melk, boterhammetjes, een flesje …

Het belangrijkste wat je moet weten over de spraakontwikkeling is dat peuters leren door te luisteren en zelf te oefenen. Blijf nieuwe dingen aanwijzen en beschrijf ze aan je kind. Alles wat je ziet, komt in aanmerking.

  • Meubels

  • Lichaamsdelen

  • Vogels en bomen

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies