Welke ontwikkeling maakt je baby in 12 maanden door

De afgelopen twaalf maanden heeft je baby zich geestelijk en lichamelijk enorm snel ontwikkeld.

  • Gewicht: maal 3

  • Hij of zij is beginnen praten

  • Je baby heeft geleerd om zich zelfstandig te verplaatsen

  • Op sociaal vlak heeft hij of zij ook vooruitgang geboekt Kortom, je kleintje is in een mum van tijd een actief onderdeel van het gezin geworden.

En hij of zij heeft ontdekt hoe het kan reageren op mensen buiten het gezin.

Wat is er in 12 maanden anders geworden?

Tijdens de afgelopen 12 maanden verliep de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby sneller dan in de rest van zijn of haar leven. Een hulpeloos, pasgeboren baby'tje werd een zelfverzekerd mensje dat zich zelfstandig kan verplaatsen. Je was getuige van allerlei fascinerende veranderingen in uiterlijk en gedrag. Neem daarom nu even de tijd om terug te kijken naar de meest opmerkelijke prestaties tot nu toe.

1. Het lichaamsgewicht is bijna verdrievoudigd door al dat voedzame eten dat je hebt gegeven.

2. De gezichtsspieren hebben zich verder ontwikkeld en nu kan hij of zij allerlei verschillende uitdrukkingen produceren in reactie op emotionele en fysieke ervaringen. Je baby heeft die bewegingen nu goed onder controle en gebruikt ze om doelen te bereiken en te laten zien wat hij of zij wil.

3. Je kleintje beweegt zich snel en doeltreffend voort. Hij of zij denkt erover na of op twee benen lopen niet eenvoudiger is dan op handen en voeten kruipen.

4. Dapper en avontuurlijk geworden, is je baby trots op het overwinnen van nieuwe obstakels.

5. In het afgelopen jaar heeft hij of zij ook enorme sprongen gemaakt in de taalverwerving.

Vanaf het moment dat je baby voor het eerst taal hoorde, tijdens de laatste weken in de baarmoeder, is hij of zij gefascineerd door het geluid van stemmen en de ritmes en patronen van taal.

Eenmaal geboren had je kleintje snel door dat taal een enorm belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Daarom begon hij of zij een paar maanden na de geboorte al te babbelen en probeerde de eigen stem uit om de complete reeks van menselijke spraakklanken te produceren.

De afgelopen maanden heeft hij of zij zich specifieker gericht op de klanken van de eigen moedertaal, met als hoogtepunt het uitspreken van de eerste woordjes.

Hoe zien de volgende 12 maanden eruit?

Je kan sowieso nog 12 maanden vol boeiende ontwikkelingen verwachten en tegemoet zien.

  • Je baby leert lopen, rennen en springen, vergroot continu zijn of haar woordenschat en begint woorden te combineren.

  • Hij of zij zal assertiever worden, socialer en zal elke kans aangrijpen om de probleemoplossende vaardigheden te verbeteren, om te communiceren en om te bereiken wat hij of zij wil.

Inmiddels heb je wel door dat het niet altijd van een leien dakje gaat met kleine kinderen. Bereid je maar voor op wat pieken en dalen. Als het zwaar wordt, neem dan wat afstand en realiseer je dat je met een eenjarige te maken hebt, die de wereld heel anders ervaart dan jij.

Probeer je vervolgens te concentreren op alle prachtige positieve ervaringen die je kleintje je geeft. Je kunt een dagboekje bijhouden met de woordjes die je kindje nu kan zeggen. In de komende 2 tot 3 jaar zul je de grappigste, meest prachtige en onvergetelijke voorbeelden horen uit de mond van je kind. Je zult later blij zijn dat je een paar van die vertederende fouten en taalkundige innovaties hebt opgeschreven.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Over de ontwikkeling van baby's kan je eigenlijk nooit genoeg handige tips en informatie lezen.

Beheer Cookies