Bereken je bevallingsdatum - Top Banner

Bereken je bevallingsdatum

Eenvoudig de bevallingsdatum bepalen voor toekomstige mama's!

Gefeliciteerd!

Er kan weinig tippen aan dat fantastische gevoel wanneer je een zwangerschapstest doet ... en een positief resultaat ziet verschijnen! Zodra het geweldige nieuws is doorgedrongen en je beseft dat je mama wordt, zal je automatisch beginnen met nadenken over het plannen van de praktische zaken. Eén van je eerste vragen luidt ongetwijfeld: wanneer zal ik bevallen?

Begin met

Het is niet zo eenvoudig als je zou denken. De meeste aanstaande moeders ontdekken pas dat ze zwanger zijn wanneer hun menstruatie uitblijft – en tegen dan kun je al vijf weken ver zijn. Dat betekent dat door negen maanden bij de datum van je zwangerschapstest bij te tellen je niet bij je precieze bevallingsdatum zal uitkomen, en ook niet door hier en daar enkele weken in te calculeren voor je ovulatie – zelfs als je een kei bent in wiskunde.

Tenzij je heel exact weet op welke dag van je menstruatiecyclus de bevruchting plaatsvond, is het erg moeilijk in te schatten wanneer je kleintje precies ter wereld zal komen.

HOE GEBRUIK JE ONZE ZWANGERSCHAPSCALCULATOR OM JE BEVALLINGSDATUM TE BEREKENEN?

Wist je dat zowel je menstruatie als je ovulatie meetellen voor de eerste twee weken van je zwangerschap? Het kan dus redelijk ingewikkeld worden, zeker wanneer je normale cyclus langer of korter is dan de gemiddelde 28 dagen.

Hoewel het klopt dat de meeste zwangerschappen 40 weken duren, is je bevallingsdatum ook afhankelijk van andere factoren. Aan de hand van de begindatum van je laatste menstruatie en de lengte van je normale cyclus berekent onze calculator razendsnel je vermoedelijke bevallingsdatum. Daarbij wordt rekening gehouden met langere, kortere en gemiddelde cycluslengtes.

Als je de exacte datum van de bevruchting kent, kun je die ook invoeren. Onze calculator telt zowel je menstruatie als je ovulatie mee in de eerste twee weken.

Volg deze drie eenvoudige stappen om jouw bevallingsdatum te berekenen:

  • 1. Ga allereerst na wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was en bepaal je gemiddelde cycluslengte. Dat is het aantal dagen tussen de eerste dag van de ene menstruatie en de dag voor je volgende menstruatie begint. Als je de precieze dag van de bevruchting kent, kun je die datum als alternatieve optie invoeren.
  • 2. Vul de relevante data in de calculator in.
  • 3. Klik op Bereken mijn bevallingsdatum!

Onthoud dat het resultaat een inschatting is en geen definitieve datum. Alle zwangerschappen zijn immers uniek.

WAT TE DOEN WANNEER JE ONTDEKT DAT JE ZWANGER BENT

Nu je weet wanneer je bent uitgerekend, kun je al wat beter inschatten wanneer je je kleintje mag verwachten ... Het plannen kan beginnen!

Als je dat nog niet gedaan hebt, maak je best eerst een afspraak met je arts. Die kan aan de hand van een bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek bevestigen dat je zwanger bent en een preciezere bevallingsdatum uitrekenen.

Bij je volgende prenatale controles zal je telkens worden onderzocht om de grootte van je baarmoeder te bepalen en de ontwikkeling van je baby op te volgen. Er wachten je heel wat fantastische mijlpalen tijdens deze controles! Zo zal je voor het eerst de hartslag van je baby horen en zal je je baby te zien krijgen op de echo. Afhankelijk van wat de arts ziet, kan je bevallingsdatum later nog worden bijgesteld.

Hoewel je arts de beste persoon is om je te adviseren, zijn er nog een heleboel andere dingen die je kunt doen wanneer je ontdekt dat je zwanger bent. Verken de rest van onze website voor meer informatie.