Hoe wordt je peuter sociaal door te leren praten?

Je baby begint te praten

Hij of zij zal woordjes uitproberen als “mama” en “da-da”.

Veel van deze pogingen klinken misschien nog wat onbeholpen ('ba' voor 'bal'), maar deze nieuwe geluiden zijn voor anderen aanleiding om de woorden voor te zeggen. Dat is goed, zo leert je kleintje taal.

Vooraleer je baby dingen benoemt, zal hij of zij die aanwijzen. Het is een proces dat psychologen 'gedeelde gezamenlijke aandacht' noemen. Je peuter wijst voorwerpen aan die hij of zij wil en zal dat ook gaan doen om interessante dingen met je te delen. Hij of zij trekt gezichten om je te laten lachen en zal gaan dansen en poseren om je aandacht vast te houden.

Niemand begrijpt de betekenis achter die gebaren en dat gedrag beter dan jij en je kleintje gebruikt zijn of haar hele lichaam om de gewenste reacties te krijgen.

Je kind wordt extravert

Veel baby's vinden het leuk om bij kinderen van hun leeftijd te zijn: broertjes en zusjes, familie en buurkinderen. Je mag evenwel nog niet verwachten dat er veel interactie zal zijn.

Je baby kan het leuk vinden om naar andere kinderen te kijken en probeert hen misschien na te doen. Het echte spelen met hen komt later pas.

Baby's herhalen graag elk gedrag dat wordt beloond met gelach. Pas dus op waar je om grinnikt. Het is misschien iets dat hij of zij beter niet nog een keer kan doen!

Verwacht niet dat je kind op deze leeftijd al kan delen. Concentreer je daarom op de oudere kinderen en leer hen hoe ze speelgoed met je baby kunnen ruilen.

Het is niet te vroeg om te kijken of je kleintje signalen van empathie vertoont, bijvoorbeeld huilen wanneer een ander kind huilt, iemand die verdrietig is aaien, of proberen iemand die zich pijn heeft gedaan te helpen.

Hoewel je baby niet echt begrijpt hoe iemand die verdriet of pijn heeft zich voelt, leert hij of zij toch gevoelens te identificeren en erop te reageren. Dit is een belangrijk onderdeel van zijn of haar mentale ontwikkeling.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies