Wiegdop bij baby's - oorzaken en behandeling

Hoe wiegdop voorkomen bij baby’s

Heeft je baby korstjes of huidschilfertjes op zijn of haar hoofdje (of ergens anders op het lichaam)? Dit kan infantiele seborroïsche dermatitis (eczeem) zijn, beter bekend als wiegkap of wiegdop. Dit is eigenlijk roos voor baby's.  Hoewel het er niet fijn uit ziet, kan het helemaal geen kwaad. Er bestaat geen snelle oplossing voor wiegdop, maar er zijn wel een aantal dingen die je kan proberen om de huid van je baby te verzachten tot het weggaat, meestal binnen een paar maanden. 

Wat is wiegdop?

Wiegdop of wiegkap is een ander woord voor seborroïsche dermatitis. We noemen het zo wanneer het op het hoofdje van je baby voorkomt. Deze huidaandoening kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals op het gezichtje, achter de oren, op de oogleden of wenkbrauwen, de neus, of op het lichaam zelf: in de nek, onder de oksels, in de navel, op de beentjes of bij de liezen. 

Als de symptomen van wiegdop ergens anders dan op het hoofdje verschijnen, dan zal je huisarts dit seborroïsche dermatitis noemen. Het goede nieuws is dat wiegdop niet besmettelijk is, en dat het meestal niet jeukt of pijnlijk is voor jouw kleintje. Plus, het veroorzaakt geen littekens. 

Hoe ziet wiegdop eruit? 

Wiegdop ziet er meestal uit als huid met rode, vochtige plekjes. Het komt vaak voor in de huidplooien van de nek of achter de oren. Het kan soms wat gelig zijn met vettige plekjes, of het kan er geschubd of schilferig uitzien. 

Wiegdop wordt vaak verward met andere aandoeningen die er als seborroïsche dermatitis uitzien, zoals eczeem, maar het jeukt meestal niet en is niet vervelend zoals eczeem dat wel kan zijn. Wanneer seborroïsche dermatitis rond de liezen verschijnt kan je het gemakkelijk verwarren met luieruitslag, maar dat is een andere aandoening. 

Wat veroorzaakt wiegdop?

We weten niet precies wat wiegdop veroorzaakt, maar experts zeggen dat het niet door slechte hygiëne komt of een allergie voor iets dat je gebruikt. 

Het kan zijn dat voor de geboorte een deel van jouw zwangerschapshormonen zijn overgedragen naar je baby, waardoor er teveel olie (sebum) wordt geproduceerd in de talgklieren en haarfollikels. Hierdoor komen dode huidcellen vast te zitten in de poriën. Dat is gelijk ook de reden dat deze huidaandoening meestal voorkomt op de plekjes waar de meeste olieproducerende talgklieren zitten.  Wat ook kan bijdragen is malassezia, een gist (schimmel) die goed in sebum gedijt, samen met goede bacteriën. 

Hoe lang duurt wiegdop? 

Je baby heeft het meeste kans op wiegdop tussen 2 weken en 12 maanden oud. Het gaat hoogstwaarschijnlijk vanzelf weg binnen enkele weken of maanden, of tegen de tijd dat je kleintje een jaar oud is. In sommige gevallen kan deze aandoening terugkomen als roos wanneer je kind een puber wordt. 

Wiegdop behandelen 

Wiegdop heeft over het algemeen geen bijzondere medische behandeling nodig. Je kan wiegdop meestal zelf thuis verlichten. De schilfertjes die door wiegkap veroorzaakt worden zijn niet makkelijk of snel te verwijderen, maar dit kan helpen: 

  • Was regelmatig het haar van je baby, zelfs dagelijks, met een milde babyshampoo tijdens het badderen. 

  • Als een gewone babyshampoo niet lijkt te helpen, kan je de huisarts vragen een medische shampoo speciaal voor wiegdop voor te schrijven. 

  • Borstel voorzichtig de haartjes en over de schilfertjes met een zachte haarborstel om de schilfertjes en dode huid los te maken. Krab of wrijf niet over de aangedane huid. Was losse schilfertjes weg met water. 

  • Als de schilfertjes niet loskomen, kan je vaseline over het hoofdje van je baby masseren om hardnekkige droge huid los te weken. Gebruik geen babyolie of minerale olies op wiegdop want dit kan de opbouw verergeren. Was daarna het haar van je baby met shampoo.  

Hoewel je misschien van andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes hebt gehoord, zoals kokosolie, kan je best je huisarts om raad vragen voordat je ze uitprobeert. Maar vooral, heb geduld: het gaat meestal vanzelf over. 

Wanneer moet je naar de huisarts gaan? 

Vraag raad aan je huisarts of vroedvrouw als wassen met shampoo niet helpt, als de wiegdop heel erg aanwezig lijkt, of als het ook op het gezichtje of lichaam van je baby zit. Je huisarts kan je eventueel een medische shampoo of crème voorschrijven, of een antischimmel middel als het niet vanzelf weggaat. 

Hoe kom je van wiegdop bij baby's af? 

Wassen met shampoo en regelmatig kammen kan de opgebouwde dode huidcellen losmaken en de wiegdop van je baby verbeteren. 

Wat veroorzaakt wiegdop? 

Experts weten niet zeker wat wiegdop veroorzaakt, maar ze denken niet dat het verband houdt met slechte hygiëne of allergieën. Eén oorzaak kan malassezia zijn, een doodgewone schimmel die onderdeel is van een normale huidflora, maar die wiegdop kan veroorzaken wanneer er een teveel aan is. 

Gaat wiegdop vanzelf weg? 

Wiegdop gaat meestal binnen een paar weken tot maanden vanzelf weg. 

Hoe voorkom je wiegdop? 

De beste manier om wiegdop te voorkomen is het haar van je baby vaker dan normaal met shampoo te wassen, zelfs dagelijks. Dit kan ook helpen voorkomen dat het later weer terug komt.

Wiegdop kan er vervelend uitzien, maar het gaat na een tijdje vanzelf weg. Door de bovenstaande tips te volgen, samen met enkele algemene tips voor het verzorgen van de gevoelige babyhuid, kan je ervoor zorgen dat de huid van je baby wordt beschermd en gezond is.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies