Wat betekent het praten van je kind? Een vertaalgids.

Het gepraat en gebrabbel van je baby klinkt niet alleen schattig, het betekent ook iets. Zelfs wanneer je nieuwe baby net geboren is, vertellen zijn of haar geluiden je al veel over wat er in dat nieuwe leventje gebeurt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Vraag je je af wat "goe-goe" en "ga-ga" betekenen? Lees onze gids voor babytaal.

Het praten van baby's van 1 maand

Direct na de geboorte communiceren de meeste baby's wanneer ze ergens op reageren. Nadat je nieuwe baby ongeveer negen maanden in een kalme omgeving heeft doorgebracht schrikt de baby waarschijnlijk van alle nieuwe geluiden en ervaringen.

Het huilen, de bruuske bewegingen en het zuchten kunnen allemaal betekenen dat hij of zij iets nieuws ervaart. Deze kleine uitingen geven aan dat je kleintje zich ontwikkelt en alert is. Ze kunnen je ook helpen beter te begrijpen wanneer hij of zij honger heeft of moe is.

Het praten van baby's van 4 maanden

Wanneer je baby ongeveer vier maanden is, kan hij of zij beginnen met het imiteren van de geluiden die sinds de geboorte gehoord werden. Dit wordt vaak ‘brabbelen' genoemd en is opnieuw een teken dat je baby zich in gestaag tempo ontwikkelt.

Luister hoe je baby bij het brabbelen de toonhoogte van de stem laat dalen en stijgen. Dit is een duidelijk teken dat hij of zij je stembuigingen kopieert. Moedig dit aan door zoveel mogelijk langzaam en zorgvuldig met je baby te spreken.

Het praten van baby's van 6 tot 8 maanden

De periode van 6 tot 8 maanden is een drukke tijd voor je pratende baby. Op deze leeftijd begint je kleintje misschien al te kruipen. Valt het je op dat hij of zij tijdens het brabbelen naar speelgoed wijst? Een mooi voorbeeld van de eerste fase van communicatie.

Deze fase van elementaire communicatie kan een goede tijd zijn om je baby kennis te laten maken met gebarentaal! Lees een instructieboek of bekijk een video en begin een aantal woorden die je regelmatig gebruikt wanneer je met je baby praat uit te beelden: 'drinken', 'eten', 'slapen' en 'luier'.

Als je begint wanneer je baby zes of zeven maanden is, zal hij of zij je misschien in gebarentaal beantwoorden. In deze fase spreken baby's hun eerste woordjes, meestal 'mama' of 'da-da'.

Het praten van baby's van 12 tot 18 maanden

Je baby zal de komende maanden waarschijnlijk nog een aantal woorden oppikken. Hij of zij begint misschien ook met het nadoen van een gesprek door te brabbelen met pauzes en je te 'antwoorden' nadat je een vraag hebt gesteld.

Wees je ervan bewust dat hij of zij al heel wat begrijpt van wat je zegt, hoewel de eigen woordenschat op deze leeftijd nog steeds beperkt is. Blijf dus met hem of haar kletsen om de taalontwikkeling te stimuleren!

Het praten van peuters van 18 tot 24 maanden

Je kind beheerst al een flink aantal woorden. Het verbindt die met elkaar en vormt zo primitieve zinnen (bijvoorbeeld "Alles klaar!"). Nu je peuter steeds beter kan beschrijven wat hij of zij wilt ("Melk, mama!") of wat leuk is ("Gaan schommelen!") zal je merken dat het eenvoudiger wordt met hem of haar te communiceren. Dit is een aangename mijlpaal in het leven van jou en de baby.

Onthoud dat taal zich bij elk kind op een andere manier en in een ander tempo ontwikkelt. Je nieuwe baby is uniek en heeft misschien meer of minder tijd nodig dan anderen om geluiden en gebaren te beginnen maken. Voor je het weet komt het kind in de praatgrage kleuterschoolfase en is het gedaan met de rust en stilte!

Beheer Cookies