5 dingen die je mag verwachten wanneer je baby leert te lopen

Als peuter ziet je kleintje de wereld plots vanuit een hele andere invalshoek. Dit perspectief, ook al is dat maar zo'n 50 cm hoger, is het begin van een verdere ontwikkeling van de motorische en mentale vaardigheden. Hier zijn vijf dingen die je mobiele kleintje dankzij zijn loopvaardigheden zal doen.

1. Rennen

De meeste baby's leren lopen tussen 9 en 17 maanden. Dus als ze 18 maanden zijn, zullen ze waarschijnlijk beginnen te rennen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je huis kindveilig is.

2. Klimmen

Als je kind eenmaal kan rennen, zal het daarna weer een nieuwe activiteit ontdekken: klimmen.

“Omhoog” is straks misschien zijn of haar nieuwe lievelingswoord. Ineens zien ze alles in huis aan voor een klimrek: van de meubels en de trap, tot de hond en je benen.

Dit is een goed moment om een paar activiteiten te ondernemen waarbij je kind echt kan klimmen. Er zijn klimrekken voor binnen, klimklasjes voor avontuurlijke peuters, of de trap! Blijf altijd dicht in de buurt van je peuter.

3. Vrienden maken

Organiseerde je al speelafspraakjes bij jou thuis? Dan wist je kindje waarschijnlijk nog niet goed wat het met die nieuwe vriendjes moest doen. Dat zal veranderen in de komende maanden. Je peuter zal zich gaan interesseren voor andere kinderen en zelfs contact met ze zoeken.

4. Doen alsof

‘Doen alsof' is belangrijk voor de ontwikkeling en de verbeelding van je baby. Tussen 18 en 24 maanden toont je kind dit gedrag. Rond deze tijd praat je peuter tegen zijn of haar knuffelbeesten en geeft het de poppen te eten. Moedig je kind aan om zijn of haar fantasie te gebruiken door speelgoed te kiezen dat hier goed bij aansluit, zoals kostuums, poppenhuizen en speelgoedeten.

Tip! Door het speelgoed uit te spreiden of het ergens mee naartoe te nemen, help je je peuter bij de vaardigheid om meerdere dingen te dragen en zijn of haar hand-oogcoördinatie te ontwikkelen.

5. Sociaal gedrag

Tussen 18 en 21 maanden gaat de taalontwikkeling heel snel. Was je baby tot nu toe alleen maar in staat wat woordjes te zeggen en je na te doen? Op deze leeftijd zal hij of zij eenvoudige, korte zinnen gaan zeggen, zoals "ik ben klaar".

Speel met je peuter spelletjes die helpen dat nieuw ontdekte taalgevoel te ontwikkelen, zoals telefoontje spelen of om de beurt een boek 'voorlezen'.

Hou in gedachten dat er tussen 18 en 21 maanden een heleboel gebeurt met je baby.

Hoewel je versteld zal staan over de nieuw ontdekte onafhankelijkheid en hoe snel je kleintje groeit, moet je onthouden dat al deze mijlpalen betekenen dat je baby zich geweldig aan het ontwikkelen is en dat hij of zij op goede weg is.

We zijn er zeker van dat ook de volgende artikels je zullen interesseren:

  • 7 veiligheidsstappen voor een actieve baby

  • 8 tips om je baby veilig te houden tijdens het slapen

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies