5 things to expect when your baby learns to walk

5 dingen die je mag verwachten wanneer je baby leert te lopen

Cheryl Lock

Als peuter ziet je kleintje de wereld vanuit een hele andere invalshoek. Dit perspectief, ook al is dit nu maar zo’n 50 cm hoger van de vloer, is het begin van een verdere ontwikkeling van zijn motorische en mentale vaardigheden. 

Hier zijn vijf dingen die je mobiele kleintje dankzij zijn loopvaardigheden zal doen


1. Rennen

De meeste baby's leren lopen tussen de 9 en 17 maanden. Dus als ze 18 maanden zijn, zullen ze waarschijnlijk beginnen te rennen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je huis kindveilig is.2. Klimmen

Als je kind eenmaal kan rennen, zal het daarna weer een nieuwe activiteit ontdekken: klimmen. 

'Omhoog' is straks misschien zijn nieuwe lievelingswoord. Ineens ziet hij alles in huis aan voor een klimrek: van de meubels en de trap tot de hond en je benen. 

Dit is een goed moment om een paar activiteiten te ondernemen waarbij je kind echt kan klimmen. Er zijn klimrekken voor binnen, klimklasjes voor avontuurlijke peuters, of de trap! Blijf altijd dicht in de buurt van je peuter. 

3. Vrienden maken

Organiseerde je al speelafspraakjes bij jou thuis? Dan wist je kindje waarschijnlijk niet goed wat het met zijn nieuwe vriendjes moest doen. Dat zal veranderen in de komende maanden. Je peuter zal zich gaan interesseren voor andere kinderen en zelfs contact met ze zoeken. 

 

4. Doen alsof

Doen alsof is belangrijk voor de ontwikkeling en de verbeelding van je baby. Tussen de 18 en 24 maanden toont je kind dit gedrag. Rond deze tijd praat je peuter tegen zijn knuffelbeesten en geeft hij zijn poppen te eten. Moedig je kind aan om zijn fantasie te gebruiken door speelgoed te kiezen dat hier goed bij aansluit, zoals kostuums, poppenhuizen en speelgoedeten.

Tip:

Door het speelgoed uit te spreiden of het ergens mee naar toe te nemen, help je je peuter bij de vaardigheid om meerdere dingen te dragen en zijn hand-oogcoördinatie te ontwikkelen. 

5. Sociaal gedrag

Tussen de 18 en 21 maanden gaat de taalontwikkeling heel snel. Was je baby tot nu toe alleen maar in staat wat woordjes te zeggen en je na te doen? Op deze leeftijd zal hij eenvoudige zinnen gaan zeggen, zoals "ik ben klaar" en andere korte zinnetjes. 

Speel spelletjes met je peuter die hem helpen zijn nieuw ontdekte taalgevoel te ontwikkelen, zoals telefoontje spelen of om de beurt een boek 'voorlezen'. 

Hou in gedachten dat er tussen de 18 en 21 maanden een heleboel gebeurt met je baby. Dus hoewel je versteld zal staan over zijn nieuw ontdekte onafhankelijkheid en hoe snel hij groeit, moet je onthouden dat al deze mijlpalen betekenen dat je baby zich geweldig aan het ontwikkelen is en dat hij op de goede weg zit.

Misschien vind je dit ook interessant: