Hoe ontwikkelt het zicht van je baby zich?

Het zal je verbazen hoe snel het zicht van een pasgeboren baby zich in het eerste levensjaar ontwikkelt. Hoewel baby's een heel klein beetje kunnen zien als ze geboren worden, zijn ze niet in staat om dingen te onderscheiden zoals volwassenen dat doen.

Bij de meeste baby's ontwikkelt het zicht zich in het eerste levensjaar tot het volledige, normale niveau van volwassenen. Tijdens het eerste levensjaar van je kindje kan je het volgende verwachten:

Bij pasgeboren baby's

De meeste baby's worden geboren met het vermogen om bepaalde dingen te zien, zoals grote vormen, gezichten en heel heldere kleuren. Baby's hebben perifere (of zijwaartse) visie.

In de daaropvolgende maanden zal je baby het vermogen ontwikkelen om te focussen op één enkel object in het midden van zijn gezichtsveld. In deze fase kan je baby ook grote objecten die langzaam bewegen beginnen te volgen. Hij of zij zal ook gevoelig zijn voor fel licht.

Naarmate het zicht van je baby zich in de eerste maanden ontwikkelt, zal hij of zij naar meer visueel stimulerende objecten zoeken. Zijn interesse in eenvoudige patronen en vormen zal veranderen in meer cirkelvormige patronen en vormen. Daarom worden gezichten zo aantrekkelijk.

Bij baby's

Baby's die tussen 3 en 4 maanden oud zijn, kunnen zich focussen op kleinere objecten zoals speelgoed. Ze onderscheiden ook kleuren.

Tussen 4 tot 7 maanden zullen de ogen van je kindje samenwerken en zal het diepte kunnen zien. Rond 4 maanden is zijn of haar gezichtsveld waarschijnlijk uitgebreid tot ruim een meter en leert je baby sneller bewegende objecten met de ogen volgen. Gebruik deze tijd om nieuwe vormen en kleuren te tonen. Andere objecten, zoals een stimulerende mobiel of spiegel, zullen voor extra amusement zorgen.

Wanneer je kleintje zijn of haar eerste verjaardag viert, zal het zicht volledig zijn ontwikkeld. En zal hij of zij in staat zijn om alles te zien wat een volwassene ziet.

Ontwikkeling van je baby in 12 maanden illustreert dat – behalve het zicht – de eerste 12 maanden sowieso heel wat in petto hebben. En in 5 activiteiten om de ontwikkeling van je baby te stimuleren lees je hoe je dat goed aanpakt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies