4 tips om je baby aan het praten te krijgen

Voor je het in de gaten hebt, verandert je brabbelende baby in een basisschoolleerling die je de oren van het hoofd kletst. Deze mijlpaal komt vanzelf, maar door te kijken, te luisteren en dingen met je kind te doen, stimuleer je de spraakontwikkeling van je baby.

1. Hou het gesprek gaande, zelfs als het eenzijdig is

Al op jonge leeftijd is tegen je baby praten dé manier om woorden te introduceren en de spraakontwikkeling te stimuleren. Klets de hele dag door tegen je baby, zelfs als het raar aanvoelt. Vertel hem over de pasta die je kookt, welke kleur de kleren hebben die je strijkt, of wijs schoenen aan in een winkeletalage wanneer je voorbij loopt. Zelfs als je kind nog geen antwoord kan geven, luistert het altijd en het begrijpt meer dan je denkt.

2. Focus je op spraakontwikkeling tijdens het voorlezen

Je baby voorlezen is een belangrijk onderdeel van spraakontwikkeling. Tijdens het voorlezen, leert je kind nieuwe woorden en door samen naar plaatjes te kijken begrijpt het dat alles een naam heeft. Wijs bijvoorbeeld een auto aan op een plaatje, zeg hardop 'auto' en moedig je baby aan het na te zeggen.

3. Help met de uitspraak

De eerste woordjes van je kind klinken waarschijnlijk niet als echte woorden. Zo kan 'hong' bijvoorbeeld 'hond' betekenen. Het is belangrijk om deze woordjes te erkennen, maar gebruik ze niet wanneer je met je baby praat. Gebruik in plaats daarvan het juiste woord.

4. Beschrijf de handelingen van je baby om associaties te verbeteren

Aan het einde van het eerste jaar zal je baby met je communiceren door naar dingen te wijzen of te kruipen naar wat hij of zij wil overbrengen. Moedig die pogingen aan en vergroot de woordenschat door te beschrijven wat je baby doet. Als je ziet dat het bekertje pakt, zeg dan bijvoorbeeld "O, je wil je beker!" Deze beschrijving zal helpen om de naam aan het object te koppelen. Uiteindelijk zal hij of zij stoppen met wijzen en erom gaan vragen.

Ongetwijfeld vind je ook volgende artikels interessant:

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies