Wanneer rolt een baby om?

De dag dat je baby omrolt, is de eerste stap in zijn of haar nieuwe, mobielere leven. Lees hoe je kunt helpen om deze mijlpaal te bereiken, en hoe je ervoor kunt zorgen dat hij of zij veilig kan bewegen.

Het omrollen van je baby is de eerste manier van zelf voortbewegen en het is een voorproefje van de spannende motorische ontwikkelingen die er nog aankomen. Later volgen kruipen, staan en lopen.

Wanneer zal je kleintje zich voor het eerst omrollen?

Het kan zijn dat je baby zich met 3 maanden kan omrollen van rug naar buik, maar pas met 6 maanden terug kan rollen. Alles binnen die tijdsperiode valt binnen de normale motorische ontwikkeling.

Als je baby zich nog niet omrolt, let dan op de volgende tekenen die erop kunnen duiden dat het eraan zit te komen:

  • Eerst zal je merken dat hij of zij de armen gebruikt om de rug te krommen en de borst omhoog te duwen.

  • Hij of zij begint ook op het buikje te schommelen en met zijn of haar beentjes te schoppen. Zelfs kleine zwembewegingen maken met de armen wordt mogelijk.

Dit is een spannende tijd voor jullie allebei en met wat aanmoediging zal je baby al zijn of haar energie in deze pogingen stoppen. Wanneer het lukt om te rollen, is dit voor jullie allebei een echte mijlpaal.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je baby aan te moedigen bij het omrollen:

1. Gebruik de kracht van opvallend speelgoed. Leg een paar van de favoriete speeltjes van je baby net buiten handbereik om hem of haar aan te sporen naar ze toe te bewegen.

2. Leg je baby op de buik. Door tijd op zijn of haar buikje door te brengen zal je baby zich op de armpjes opdrukken en de rug bollen om hoofd en borst op te tillen. Deze bewegingen maken het lichaam sterker en bereiden hem of haar voor op het echte omrollen.

3. Wees enthousiast! Je baby reageert op enthousiasme in je stem en je blije gezicht wanneer hij of zij iets goed doet. Wees dus positief.

Al deze bewegingen maken het lichaam van je kleintje sterker en bereiden hem of haar voor om voor het eerst om te rollen. Het is jouw taak om hierop voorbereid te zijn, dus houd hem of haar goed in de gaten. Zeker op een hoger oppervlak zoals een bed of tafel. Voor je het weet, rolt hij of zij er vanaf!

Zodra je baby de eerste keer omrolt, is er geen houden meer aan! Rollen is meestal een eerste stap richting kruipen, maar sommige baby's vinden omrollen zo leuk (of andere bewegingen, zoals billenschuiven of vooruit trekken), dat ze geen haast maken met kruipen.

Een laatste belangrijke opmerking wat betreft de motorische ontwikkeling: de meeste baby's beginnen rond 6 maanden met zich omrollen. Als je baby dit niet doet, praat dan met je kinderarts of het consultatiebureau van Kind & Gezin, om te kijken of alles volgens schema verloopt.

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar je zorgen delen is altijd een goed idee

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies