Toddler-Game-Treasure-Hunt

Peuterspelletje: speurtocht

Katie Murray

 • Locatie

  Binnen

 • Promoot

  Sport en spel

 • Wat je nodig hebt

  Een middelgrote doos, leuke stickers, klein speelgoed dat peuterspel stimuleert

Hoe je het speelt


Je kunt nog steeds met je peuter spelen, ook als het buiten regenachtig is. Gebruik de tijd die je op een regenachtige dag thuis doorbrengt voor een speurtocht.

De ontwikkeling van peuters, zowel cognitieve als motorische ontwikkeling, kan worden gestimuleerd door een leuke speurtocht!

Versier allereerst een ongebruikte opruimdoos met stickers en vul het met speelgoed dat geschikt is voor je peuter. Je kan er puzzels in doen, die helpen bij de vormherkenning en hand-oogcoördinatie van je kind, maar ook speelgoed dat de verbeelding van je kind stimuleert (speelfiguren en speelgoedeten). Gooi er ook spullen in die te maken hebben met lezen, zoals letterfiguren, boekjes en tijdschriftjes. Laat de speurtocht nu beginnen - onder jouw toezicht - en laat hem de speciaal versierde doos vinden.

Trucs en tips


Geef je kind makkelijke aanwijzingen op kleurrijke papiertjes. Maak de aanwijzingen niet te ingewikkeld, je peuter is nog niet in staat om lange en ingewikkelde instructies op te volgen. Kies bijvoorbeeld voor plaatjes in plaats van woorden.

Als je de schatkist in zijn kamer hebt verstopt, maak dan een tekening van zijn bed. Als het in de badkamer verstopt is, maak dan een tekening van zijn potje en laat hem de schatkist vinden.

Als je peuter klaar is met spelen met het speelgoed in de doos, berg het dan op en houd het buiten het bereik van je kind, en pak het pas weer als het opnieuw regenachtig is. Zo lijkt het alsof de inhoud van de doos heel speciaal is. Hij kan nu zelfs uitkijken naar druilerige, natte dagen!

Leren en groeien


De speurtocht is goed voor de probleemoplossende vaardigheden, een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van je peuter. Als je peuter moeite heeft met het vinden van de doos, geef hem meer aanwijzingen, in plaats van dat je hem het antwoord geeft (bijvoorbeeld, "Dit is een plaatje van een potje. Weet je waar je het potje kunt vinden?").

Misschien vind je dit ook interessant:

Peuterspelletje: volg de leider

 • Locatie

  Buiten

 • Promoot

  Cognitieve ontwikkeling

 • Wat je nodig hebt

  Een paar gympen