5 tips voor de ontwikkeling bij peuters van 15 tot 18 maanden

Je baby is een peuter geworden. Zijn of haar persoonlijkheid krijgt hoe langer hoe meer vorm. Je peuter doet je na, speelt graag verstoppertje en zoekt je goedkeuring. Ontdek wat je nog meer zult zien in deze magische maanden.

Tussen de 15 en 18 maanden boekt je peuter enorme vooruitgang, want nu kan hij of zij alles om zich heen in zich opnemen.

  • Hij of zij observeert goed en zal dingen bestuderen

  • Een peuter doet mensen om zich heen na

  • Hij of zij begrijpt dat je niet voor altijd verdwijnt als jullie even van elkaar gescheiden zijn

  • De intense nieuwsgierigheid en fysieke vaardigheden zijn een gevaarlijke combinatie. Lees meer hierover in je huis babyproof maken nu je baby loopt.

Op deze leeftijd is je kleintje afwisselend erg onafhankelijk en heel aanhankelijk. Het is moeilijk voor een peuter om iets te accepteren waarbij hij of zij niet in het middelpunt van de belangstelling staat. Speelgoed delen is lastig. Het is bovendien heel normaal als je kind op deze leeftijd erg bezitterig is.

Maak je geen zorgen, het is een leerproces voor je peuter. Zo stimuleer je een gezonde ontwikkeling van je kind:

1. Wees je bewust van je eigen gedrag

Nadoen is een integraal onderdeel van nieuwe dingen leren en van gedrag aanleren. Op deze leeftijd is je peuter een meesterlijke imitator. Hij of zij leert alles door jou na te apen. Dus let op wat je zegt en doet: je kleintje zal het waarschijnlijk herhalen

2. Breng wat tijd gescheiden door

Sommige kinderen hebben op deze leeftijd nog last van verlatingsangst, maar ze vinden het steeds minder eng om niet bij hun ouders te zijn. Tijd doorbrengen zonder ouders helpt je kleintje om onafhankelijker te worden. Laat je peuter altijd weten dat je weggaat. Sluip nooit weg en zeg dat je terugkomt. Weten dat je terugkomt, stelt je kind gerust.

3. Zorg voor speciale speeltjes

Veel kinderen zijn op deze leeftijd bezitterig. Als je kind zijn of haar bezit fel verdedigt, kan het helpen om een paar speeltjes te kiezen die alleen voor hem of haar zijn. Het levert meer controle op voor je kleintje.

4. Zeg nee tegen lichamelijke agressie

Je peuter kan zijn of haar woede nog niet beheersen. Op deze leeftijd slaan kleintjes vaak andere kinderen. Hou de vechtlust onder controle door in te grijpen en duidelijk te zeggen: ‘Niet slaan'. Geef het spel vervolgens een positieve draai.

5. Prijs goed gedrag

Wanneer peuters van deze leeftijd iets speciaals doen, dan stoppen ze vaak even om te kijken of jij het wel hebt gezien. Als dat zo is, prijs je kleintje dan. Je enthousiasme en steun zullen je kind stimuleren om te blijven leren en om je te laten zien wat het heeft geleerd!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies