Wanneer wordt je peuter geslachtsbewust?

Blauwe of roze

Op deze leeftijd vindt je peuter het waarschijnlijk even leuk om met poppen te spelen als met auto's.

Het geslachtsbewustzijn is nog niet ontwikkeld. Als je de komende maanden goed oplet, zul je kleine meisjes- of jongensachtige gewoontes ontdekken.

Poppen of vrachtwagens

Op dit moment is alles even leuk voor je peuter. Maar ook nu al kun je de eerste tekenen van de groeiende seksuele identiteit van je kind zien. Jouw kleintje heeft de verschillen tussen de twee geslachten al vroeg in zijn leventje gezien.

Slechts een paar maanden oud en hij had al een mentale categorie voor mensen als mama. Ze hebben hoge stemmen, zachte gezichten en een speciale manier van lopen.

De andere categorie voor mensen als papa. Met lage stemmen, prikkende gezichten, grote, stevige handen en een andere manier van lopen.

Maar het onderscheid tussen mannen en vrouwen is in dit stadium louter gebaseerd op bepaalde duidelijke biologische verschillen en niet op wat het eigenlijk betekent om een man of een vrouw te zijn, hoe dit van invloed is op ons gedrag, wat we leuk vinden of niet leuk vinden, keuzes in het leven … Geslacht is een onderdeel van onze sociale identiteit en het duurt een aantal jaren om dit te ontwikkelen.

Een gevoel van eigenwaarde opbouwen

Op tweejarige leeftijd spelen jongens en meisjes vrijwel op dezelfde manier. En in het algemeen houden ze zich niet bezig met het geslacht van hun speelmaatjes. Op dit moment is de identiteit van jouw kind voornamelijk gebaseerd op:

  • Zijn of haar plek in het gezin

  • de banden die hij of zij met anderen opbouwt

  • zijn of haar gedachten en gevoelens

Dit heeft weinig te maken met het idee van ‘jongens' ten opzichte van ‘meisjes'. Maar kleine geslachtsvooroordelen worden steeds duidelijker in de komende maanden.

Veel kleine meisjes laten in hun derde levensjaar verzorgend gedrag zien in hun spelactiviteiten. Ze willen de daden en reacties van hun mama nabootsen.

Jongens testen geleidelijk aan de ruigere, luide en energieke aspecten van de mannelijke rol uit. Maar deze momenten komen sporadisch voor.

Een klein meisje dat op het ene moment haar popje wiegt en zachtjes zingt, kan het andere moment net zo goed auto's en treinen op elkaar laten botsen. Toch ontwikkelen de stereotiepe verschillen zich. Binnen een paar jaar zal de seksuele identiteit van je kind de meeste keuzes gaan bepalen. Dus geniet nu vooral van het feit dat jouw kleine ventje zowel roze als blauw mooi vindt en het hem niet kan schelen of je jongens of meisjes uitnodigt om te komen spelen!

Lees ook: Peuterontwikkeling 15 tot 18 maanden

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies