how-to-wean-your-child-off-security-items

Hoe maak je je peuter los van zijn lievelingsteddybeer of dekentje?

Mijn derde kind was gehecht aan liefst drie dekentjes. 

Deze babyartikelen hadden de passende namen: blauw dekentje, geel dekentje en groen dekentje. En hij was dol op alle drie. 

Waar we ook naartoe gingen, de dekentjes moesten altijd mee. In het begin zag het er grappig uit. Maar hij werd steeds afhankelijker van de dekentjes. Ik vroeg me af hoe ik hem kon losmaken van iets waar hij eigenlijk te groot voor was.

Echte gehechtheid

De dekentjes moesten mee naar de speeltuin en naar de supermarkt, en zelfs naar de voetbalwedstrijden van zijn zus.

Onze kinderarts verzekerde ons dat onze zoon niet het eerste kind ter wereld was met hechting aan een veiligheidsobject. Het is zelfs een normale fase in de ontwikkeling en creëert een gevoel van veiligheid.

Sociale druk

De peuterklas en de sociale druk die daarbij hoort, speelde een belangrijke rol bij het loskomen van zijn dekentjes. Het duurt niet lang voordat een kind in de gaten heeft dat andere kinderen geen drie dekentjes meenemen naar de peuterklas. 

Makkelijk loslaten

  • Laat je kind niet te snel afscheid nemen van zijn vertrouwde item.Dat leidt alleen maar tot onzekerheid.
  • Stel zo nodig niet al te strenge grenzen. In plaats van de dekentjes mee te slepen naar een vuil speelterrein, moedigden we onze zoon aan ze op een veilige plek achter te laten terwijl hij speelde.
  • Houd je kind bezig. Zoek naar andere manieren om je kind bezig te houden. Zoals bouwstenen, tekengerei of een vloerpuzzel.
  • Toon hem veel genegenheid. Geef je kind heel veel knuffels terwijl hij leert zijn afhankelijkheid te overwinnen. Geef geen straf voor iets wat hij niet heeft gedaan, maar beloon goed gedrag. Dat doet echt wonderen.

Misschien vind je dit ook interessant: