Hoe maak je je peuter los van zijn lievelingsteddybeer of dekentje?
Mijn derde kind was gehecht aan maar liefst drie dekentjes. Deze hadden de passende namen: blauw dekentje, geel dekentje en groen dekentje. En hij was dol op alle drie.
Waar we ook heen gingen, de dekentjes moesten altijd mee. In het begin zag het er grappig uit, maar hij werd steeds afhankelijker van die dekentjes.
Ik vroeg me af hoe ik hem kon losmaken van iets waar hij eigenlijk te groot voor was.
Echte gehechtheid
De dekentjes moesten mee naar de speeltuin en naar de supermarkt, en zelfs naar de voetbalwedstrijden van zijn zus.
Onze kinderarts verzekerde ons dat onze zoon niet het eerste kind ter wereld was met hechting aan een veiligheidsobject. Het is zelfs een normale fase in de ontwikkeling en creëert een gevoel van veiligheid.
Sociale druk
De peuterklas en de sociale druk die daarbij hoort, speelde een belangrijke rol bij het loskomen van zijn dekentjes. Het duurt niet lang voordat een kind in de gaten heeft dat andere kinderen geen drie dekentjes meenemen naar de peuterklas.
Makkelijk loslaten
Laat je kind niet te snel afscheid nemen van zijn vertrouwde item. Dat leidt alleen maar tot onzekerheid.
Stel zo nodig niet al te strenge grenzen. In plaats van de dekentjes mee te slepen naar een vuil speelterrein, moedigden we onze zoon aan ze op een veilige plek achter te laten terwijl hij speelde.
Zoek naar andere manieren om je kind bezig te houden. Bouwstenen, tekengerei of een vloerpuzzel.
Toon veel genegenheid.
Geef je kind heel veel knuffels terwijl het leert de afhankelijkheid te overwinnen. Geef geen straf voor iets wat hij of zij niet heeft gedaan, maar beloon goed gedrag. Dat doet echt wonderen.
Lees meer over de ontwikkeling van je peuter:
Ontdek meer over Peuter (ouder dan 12 maanden)
Word Pampers lid en krijg