Wanneer begint je peuter te kruipen?

Shelly Reese

De eerste stapjes van je baby komen niet uit de lucht vallen. Voor hem of haar is lopen gewoon deel van de natuurlijke ontwikkeling. Ter voorbereiding op eerste grote wandeling zal je baby eerst een aantal motorieke prestaties meester moeten worden.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Tussen 5 en 8 maanden

Veel baby's kunnen hun hoofd al optillen terwijl ze op hun buik liggen. Al snel zal je kleintje zich opdrukken met de armen en de borstkas van de grond tillen.

Grote kans dat je baby liever op zijn of haar buikje ligt. Zo lukt rondkijken beter en ziet hij of zij wat er allemaal gebeurt.

Je baby kan waarschijnlijk in beide richtingen omrollen, hoewel dit waarschijnlijk niet meteen gebeurt. Sommige baby's vinden omrollen een geweldige manier om zich voort te bewegen en gebruiken dit in plaats van kruipen.

Tussen 7 en 10 maanden

Hou je kleintje in de gaten. Het zal beginnen kruipen.

Sommige baby's zullen nooit kruipen op de klassieke manier. Zij tijgeren rond op hun buik als echte commando's, schuiven op de billen, lopen als beren op handen en voeten, schuifelen als een krab achteruit of zijdelings, of rollen eenvoudig om.

Zolang je baby beide kanten van zijn of haar lichaam en alle armen en benen evenveel gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken. Er bestaat geen ultieme kruipstijl.

Tijdens deze periode gaat je baby zich optrekken en langs het meubilair lopen (hij of zij houdt zich stapje voor stapje vast).

Rond één jaar

Rond de eerste verjaardag zet je baby waarschijnlijk zijn of haar eerste stapjes. De meeste baby's beginnen te lopen tussen de 9 en 16 maanden.

Het is algemeen bekend dat je moet kunnen lopen voordat je kunt rennen. Hetzelfde geldt voor je baby! Lopen vereist kracht en evenwicht en je kleintje moet die motorieke vaardigheden eerst ontwikkelen voor het op stap kan. 

Tot slot: vergelijk je kind niet met andere kinderen. Als jouw baby wat langzamer is, of de manier van kruipen afwijkt, maak je geen zorgen. Terwijl je kind kruipt, sluipt of zich op een andere manier voortbeweegt, leert het de vaardigheden die het nodig heeft voor de volgende grote stap.

Beheer Cookies