development-and-key-milestonescrawling-creeping-and-cruising-your-babys-on-the-move

Wanneer begint je peuter te kruipen?

Shelly Reese

De eerste stapjes van je baby komen niet uit de lucht vallen. Voor hem is lopen gewoon deel van de natuurlijke ontwikkeling. Ter voorbereiding op zijn eerste grote wandeling zal je baby eerst een aantal motorieke prestaties meester moeten worden.

Tussen 5 en 8 maanden

  • Veel baby's kunnen hun hoofd al optillen terwijl ze op hun buik liggen. Al snel zal je kleintje zich opdrukken met de armen en zijn borstkas van de grond tillen.
  • Grote kans dat je baby liever op z’n buikje ligt. Zo kan hij rondkijken en ziet hij wat er allemaal gebeurt.
  • Je baby kan waarschijnlijk in beide richtingen omrollen. Hoewel dit waarschijnlijk niet meteen gebeurt. Sommige baby's vinden omrollen een geweldige manier om zich voort te bewegen en gebruiken dit in plaats van kruipen.

Tussen 7 en 10 maanden

  • Hou je kleintje in de gaten. Hij zal beginnen kruipen.
  • Sommige baby's zullen nooit kruipen op de klassieke manier. Zij tijgeren rond op hun buik als echte commando's, schuiven op de billen, lopen als beren op handen en voeten, schuifelen als een krab achteruit of zijdelings of rollen eenvoudig om.
  • Zolang je baby beide kanten van zijn lichaam en alle armen en benen evenveel gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken. Er bestaat geen ultieme kruipstijl.
  • Tijdens deze periode gaat je baby zich optrekken en langs het meubilair lopen (hij houdt zich stapje voor stapje vast).

Rond één jaar

Rond zijn eerste verjaardag zet je baby waarschijnlijk zijn eerste stapjes. De meeste baby’s beginnen te lopen tussen de 9 en 16 maanden.

Het is algemeen bekend dat je moet kunnen lopen voordat je kunt rennen. Hetzelfde geldt voor je baby! Lopen vereist kracht en evenwicht en hij moet die motorieke vaardigheden eerst ontwikkelen voor hij op stap kan. 

Tot slot: vergelijk je kind niet met andere kinderen. Als jouw baby wat langzamer is of zijn manier van kruipen afwijkt, maak je geen zorgen. Terwijl je kind kruipt, sluipt of zich op een andere manier voortbeweegt, leert het de vaardigheden die hij nodig heeft voor de volgende grote stap.

Misschien vind je dit ook interessant: