De voordelen van spelen zijn meer dan pret en spelletjes. Speeltijd is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Ontdek de verschillende soorten educatieve spelletjes die geschikt zijn voor kinderen in deze leeftijdscategorie.

Als je je peuter alleen of samen met vriendjes ziet spelen, zul je je snel realiseren dat het spelen verschillende vormen kent. Je kind kan een hele dag torens bouwen met blokken, of zijn of haar favoriete knuffeldieren voeren, terwijl een neefje urenlang door de tuin rent. Verschillende soorten spelletjes uitproberen, helpt je peuter om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en plezier te hebben!

Bewegen

Actieve spelletjes helpen je kind het lichaam en bewegingen te beheersen.

Nu je peuter meer controle heeft over zijn of haar lichaam, wordt bewegen steeds meer een ontdekking. Resultaat: een kind dat steeds springt, klimt, schommelt en rondrent. Zelf ben je misschien doodmoe door die constante beweging, maar het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind.

Actief spelen helpt je peuter niet alleen om een gezond lichaam te ontwikkelen. Het versterkt ook de kritische denkvaardigheden ('Pas ik door deze tunnel?') en laat bijleren over richting ('Ik kan op en neer springen!').

Tip! Creëer een veilige omgeving waarin je kind lekker kan spelen. Verwijder scherpe of gevaarlijke objecten en geef speeltjes die beweging stimuleren, zoals kussens om op te springen of dozen om doorheen te kruipen.

Lees ook: 5 dingen die je mag verwachten wanneer je baby leert te lopen

Creatieve, fantasierijke spelletjes zijn essentieel voor de cognitieve ontwikkeling.

Fantasie

Nu de fantasie van je peuter zich ontwikkelt, zal je zien dat zijn of haar spel creatiever wordt. Het favoriete dekentje is nu een cape, blokken worden een raceauto en een doos is al snel een kasteel. Dit fantasiespel is niet alleen fantastisch om naar te kijken, het is ook essentieel voor de ontwikkeling van je kind: het helpt bij de ontwikkeling van probleemoplossende- en taalvaardigheden.

Tip! Moedig je peuter aan door speeltjes te geven die stimuleren om creatief te denken. Denk bijvoorbeeld aan een verkleedkist, zachte speeltjes, maar ook alledaagse objecten zoals een pollepel (zwaard!) of plastic bekertjes (een rij huisjes!).

Sociaal

Spelen met anderen stimuleert sociale vaardigheden

Hoewel alleen spelen een essentieel onderdeel is van de ontwikkeling, is spelen met andere kindjes of broertjes en zusjes ook belangrijk. Het spelen met andere kinderen stimuleert de sociale vaardigheden. Deze vaardigheden omvatten delen, conflicten oplossen en inlevingsvermogen.

Tip!

Hoewel actieve, creatieve en sociale spelletjes allemaal belangrijk zijn, heeft je peuter voordeel van elk samenspel. Verlies het plezier niet uit het oog!

In Speelgoedtips voor de vroege ontwikkeling van je kind en Stimuleer de fantasie van je peuter met leuke spelletjes vind je ongetwijfeld nog meer interessante tips.