4 vragen en 5 tips om de juiste schoentjes voor je lopende kind te vinden

Nu je baby een peuter is geworden, heeft hij bescherming nodig om te lopen, vooral buitenshuis. Leuke schoenen zijn onweerstaanbaar, maar hun vorm en functie zijn belangrijker.

Veel mama's vinden het prima dat hun peuter de eerste stapjes zonder schoenen zet, maar zodra hij of zij er echt vandoor gaat, zijn schoenen nodig om de voetjes te ondersteunen en te beschermen.

Blote voetjes zijn handig om te leren lopen. Kinderen gebruiken hun tenen voor grip op de grond en hun hielen voor stabiliteit. Zo versterken ze de ontwikkeling van de spieren. Hoewel je kleintje binnenshuis op blote voeten kan oefenen, is het belangrijk dat hij of zij buitenshuis schoenen draagt, vanwege hygiëne en veiligheidsredenen. Experts zijn het er over eens dat schoenen na die eerste stapjes belangrijk zijn.

Het kopen van de juiste schoenen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak het jezelf gemakkelijk met deze vier vragen:

  1. Welk materiaal zoek ik?

  2. Hoe moeten ze passen?

  3. Veters, sneakers, open neuzen?

  4. Hoe vaak moet ik ze vervangen?

"Peuterschoenen met te zachte zolen glijden makkelijker uit", zegt Joanne Cox, algemene kinderarts bij Boston Children's Hospital. "Een leren of rubberen zool geeft meer grip.

  1. Er is eigenlijk geen verschil tussen een goede schoen voor jou en een goede schoen voor een lopende peuter.

  2. Laat je kleintje een poosje door de winkel lopen. Dit is heel belangrijk! Zoek naar mogelijke tekenen van ongemak.

  3. Vraag je kind eerlijk te zijn: hij of zij zal misschien schoenen mooi vinden en dan wat minder makkelijk zeggen dat ze schuren.

  4. Omdat je peuter zoveel mogelijk tijd op zijn of haar voeten zal willen doorbrengen, moet je ervoor zorgen dat de schoenen los genoeg zijn om de voet voldoende bewegingsruimte te geven, maar strak genoeg dat ze aan de voeten blijven zitten.

  5. Instappers met een dichte neus (die voldoen aan de bovengenoemde criteria) zijn je beste keus. Je kleintje raakt hierbij niet verstrikt in veters en de voeten blijven beschermd.

Wat de maat betreft zul je waarschijnlijk iedere twee tot vier maanden nieuwe schoenen moeten kopen omdat je kleintje nog steeds groeit. Schoenen zijn dus niet echt investeringen!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Vergeet niet dat ieder merk en elke schoen verschilt. Je laat je peuter nieuwe schoenen dus best iedere keer uitproberen.

Mama's van nieuwe wandelaars hebben een heel leuk vooruitzicht! 5 dingen die je mag verwachten wanneer je baby leert te lopen en Je huis babyproof maken nu je baby loopt kunnen zeer interessant zijn om alles veilig en leuk te houden.

Beheer Cookies