Wat moet je weten over pijnbestrijding tijdens je bevalling?

Pijnbestrijding tijdens de bevalling is een veelbesproken onderwerp. Het is belangrijk om op voorhand na te denken wat je wenst. Toch kun je pas tijdens de bevalling zelf beslissen of je wel of geen pijnbestrijding gebruikt. Hieronder vind je alle beschikbare opties.

Ontspannen tijdens de weeën

Wat kun je verwachten tijdens je weeën? Vrouwen ervaren enorme verschillen in pijn tijdens de bevalling. Niemand weet zeker waarom. Het lichaam van elke mama zal anders reageren op de bevalling.

De duur van je bevalling heeft invloed op je keuze voor pijnbestrijding. Sommige baby's kunnen niet wachten en komen in sneltempo ter wereld. Anderen kiezen ervoor om hun reis door het geboortekanaal over een aantal dagen uit te rekken, waardoor de bevalling vooral mama uitput en ze wat hulp nodig zal hebben!

Gelukkig zijn er een ruim aantal opties beschikbaar om ongemak bij de bevalling te verminderen. In de meeste gevallen kan je zelf keuzes maken als en wanneer pijnbestrijding noodzakelijk wordt.

Welke natuurlijke pijnbestrijding bestaat?

Er zijn veel natuurlijke strategieën die ongemak verminderen en je helpen kalm en gefocust te blijven tijdens de bevalling:

  • Ontspanningstechnieken

  • Massage

  • Gecontroleerde ademhaling

  • Visuele voorstellingen

  • Muziek

Het zijn allemaal niet-invasieve manieren om pijn te verlichten en zenuwen rust te geven.

Misschien heb jij deze technieken al tijdens je zwangerschapscursus geleerd en in aanloop naar de bevalling thuis geoefend. Zorg ervoor dat je bevallingspartner zijn of haar huiswerk ook doet!

Welke medicatie en verdoving zijn tijdens de bevalling zinvol?

Als je het gevoel hebt dat de bevalling te ongemakkelijk wordt, heb je een aantal opties.

  • Bepaalde pijnstillers werken als spierontspanners en verminderen spanning en pijn.

  • Je kunt injecties krijgen zodat je weeën minder intens aanvoelen.

  • Een epidurale verdoving (ruggenprik) behoort tot de mogelijkheden. Deze injectie in je wervelkolom onderdrukt de meeste sensaties van contracties.

Medicatie gebruiken kan je bevalling veel makkelijker maken, maar het kan ook invloed hebben op je baby. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Bespreek je opties voor pijnbestrijding met je verloskundige voordat je bevalling begint. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Bedenk ook best op voorhand wat je tijdens je bevalling wenst, als het ongemak je teveel wordt. Vergeet niet om open te staan voor alternatieven.

Het kan zijn dat de keuzes die je nu maakt uiteindelijk niet de juiste blijken. De optie die je uiteindelijk kiest, zal door je bevalling worden bepaald. Luister altijd naar je verloskundige, ze heeft altijd het beste met je voor.

Pijnbestrijding maakt deel uit – en is slechts één element van – de planning die bij een zwangerschap en bevalling komen kijken. Andere interessante artikels vind je hier:

Beheer Cookies