3 voortekenen dat je gaat bevallen

Je vraagt je misschien af hoe je weet wanneer je bevalling begint? Maak je geen zorgen! Je krijgt genoeg signalen én de intuïtie om ze te herkennen. 

Hou deze 3 signalen in je achterhoofd. Ze zijn het voorteken dat je binnen 1 of 2 dagen moet bevallen.

1. Gebroken vliezen

De hoeveelheid helder vruchtwater verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommigen is het een dun straaltje, terwijl het er bij anderen uitgutst. 

Verrassend genoeg vormt deze vooraankondiging van de bevalling het eerste symptoom bij minder dan een kwart van alle vrouwen. Vaak gebeurt dit pas tijdens de bevalling en niet ervoor. 

Breken je vliezen voor de bevalling?

Dan is er een goede kans dat de bevalling binnen 24 uur gaat beginnen. Als je vliezen breken, breng je onmiddellijk je huisarts of verloskundige op de hoogte.

Belangrijk: let bij het breken van de vliezen op de kleur en de hoeveelheid vruchtwater en of dit vies ruikt. Geef al deze informatie door aan je verloskundige.

Bereken je bevallingsdatum

2. Bloederige afscheiding

Eén of twee dagen voordat de weeën beginnen, merk je wellicht een roze-achtige of bloederige slijmafscheiding.

Deze 'bloederige afscheiding' is de slijmprop die de baarmoederhals heeft afgesloten tijdens de zwangerschap. 

Niet alle vrouwen merken deze afscheiding op en sommige vrouwen beginnen weeën te krijgen voordat de slijmprop loskomt. Hou er ook rekening mee dat de bloederige afscheiding niet hetzelfde is als de bruinachtige, bloederige afscheiding die zich mogelijk voordoet na een vaginaal onderzoek en die geen kwaad kan.

3. Weeën

Het duidelijkste teken dat de bevalling is begonnen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze eerste weeën als menstruatiekrampen of als pijn in je onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten. 

Geleidelijk aan nemen de pijn of de krampen toe en duren ze langer. De weeën volgen elkaar ook sneller op, totdat ze elke 3 tot 5 minuten optreden. 

Je kunt je weeën timen door het exacte tijdstip te noteren waarop ze beginnen en aan te geven hoelang ze duren.

Zoals altijd, aarzel bij vragen nooit om je verloskundige te bellen!

Dit zou het begin van de laatste momenten van je zwangerschap kunnen zijn!

Beheer Cookies