3 cruciale zaken wanneer de bevalling gaat beginnen

Komt de baby eraan?

Als de grote dag nadert, vraag je je misschien af hoe je de weeën kunt herkennen?

Geen zorgen: je lichaam geeft je bijna altijd de signalen die je nodig hebt en de innerlijke wijsheid om ze te herkennen. Hier moet je op letten:

  • Wat zijn de signalen dat de bevalling begint?

  • Wat is het verschil tussen echte weeën en voorweeën?

  • Wanneer moet ik de gynaecoloog bellen?

Bereken je bevallingsdatum

1. Wat zijn de signalen dat de bevalling begint?

Er zijn twee belangrijke aanwijzingen dat je bevalling binnen een dag of twee zal beginnen.

• Het breken van het membraan (vruchtvlies).

Dit wordt ook wel het ‘breken van de vliezen' genoemd. De hoeveelheid helder vruchtwater die uit de vruchtzak en de vagina vrijkomt, verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommigen is het een klein beetje, bij anderen kan het een hele stroom zijn.

Verrassend genoeg is deze voorbode van de bevalling in slechts minder dan 25% van de gevallen een eerste aanwijzing. Het kan tijdens de bevalling gebeuren of ervoor. Maar als het voorafgaand aan de weeën gebeurt, is de kans groot dat de bevalling binnen 24 uur zal beginnen.

Tip! Als je vliezen breken, stel de gynaecoloog of de verloskundige dan meteen op de hoogte. Noteer het tijdstip waarop dit gebeurde, de kleur en hoeveelheid vloeistof en of dit gepaard ging met een onaangename geur. Geef al deze informatie door aan je verzorger.

• Bloedverlies.

Een dag of twee voor de weeën beginnen, kan het zijn dat je een roze of met bloed doorlopen afscheiding opmerkt. Dit ‘bloedverlies' is eigenlijk de slijmprop die de baarmoederhals tijdens de zwangerschap heeft afgesloten. Niet alle vrouwen merken deze afscheiding op en bij sommige vrouwen beginnen de weeën voordat de slijmprop vrijkomt.

Tip! Denk eraan dat het bloedverlies niet hetzelfde is als de bruinachtige, bloederige afscheiding die je misschien ervaart na een vaginaal onderzoek tijdens een prenatale controle, waarover je je geen zorgen hoeft te maken.

2. Hoe herken je echte weeën?

Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.

Geleidelijk aan nemen pijn en krampen toe en duren deze vroege weeën langer. De duidelijkste bevallingssymptomen: er zit steeds minder tijd tussen de weeën, tot ze om de 3 tot 5 minuten komen. Tip! Schrijf het exacte tijdstip neer waarop de weeën beginnen en noteer hoelang ze duren.

3. Wanneer moet je de gynaecoloog bellen?

Je moet je gynaecoloog bellen als je denkt dat je weeën hebt. Zorg dat je je aantekeningen bij je hebt als je belt, zodat je de precieze informatie over je symptomen kunt doorgeven.

Twijfel niet, bel dag of nacht. Je verloskundige weet dat weeën niet altijd tussen 9 en 5 beginnen, en als artsen of gynaecologen op stand-by staan, weten ze dat ze elk moment gebeld kunnen worden.

Tip(s)!

Denk eraan dat je misschien niet meteen naar het ziekenhuis hoeft. Als dit je eerste baby is, raden de meeste artsen of verloskundigen aan dat je thuis blijft, tot er nog maar 5 minuten tussen de weeën zit. Als je al eens bent bevallen, kan het zijn dat ze je sneller naar het ziekenhuis laten gaan, omdat je bevalling misschien vlotter verloopt.

Het besef dat je weeën zijn begonnen, zal een hoop verschillende emoties met zich meebrengen, waaronder blijdschap, ongeloof en twijfel. Probeer rustig en geconcentreerd te blijven voor de bevalling.

Zorg ervoor dat je je partner of een vriend(in) bij je hebt, die je kan helpen je symptomen te registreren, je gezelschap kan houden en je naar het ziekenhuis kan brengen als het tijd is om daadwerkelijk te bevallen.

En onthoud vooral dat je in staat bent om de taak te volbrengen die je te doen staat: je baby ter wereld brengen!

  • Weet wanneer je gaat bevallen met deze 3 voortekenen

  • Tips om jezelf te verzorgen in de laatste dagen voor de geboorte

  • Maak je bevalling onvergetelijk met deze tips

Beheer Cookies