Welke ongemakken mag je verwachten tijdens het tweede trimester van de zwangerschap?

Het tweede trimester is voor de meeste vrouwen de meest comfortabele periode van de zwangerschap. Toch kunnen er bepaalde ongemakken optreden.

Zo ga je om met obstipatie, aambeien en bandenpijn!

Wat doe je tegen obstipatie?

Door de hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap neemt de darmactiviteit af. Hoe groter je baby wordt, hoe meer druk hij of zij uitoefent op je darmen. Dit kan in het tweede trimester obstipatie tot gevolg hebben.

Wil je de voortgang van je zwangerschap en baby weten? Volg onze zwangerschapskalender om je zwangerschap bij te houden.

Gelukkig kunnen kleine aanpassingen in je voeding helpen om de boel weer aan de gang te krijgen.

  • Drink genoeg water. Liefst 8 glazen per dag.

  • Eet meer vezels. Gedroogde pruimen, vezelrijke ontbijtgranen en salades zijn allemaal goed.

  • Beweeg elke dag. Dat bevordert de bloedcirculatie en het maakt je spieren sterker. Hoeveel je beweegt hangt af van je conditie, maar probeer in het tweede trimester minstens een kwartiertje per dag te wandelen.

  • Gebruik geen laxeermiddel zonder eerst je gynaecoloog of huisarts te raadplegen.

Bereken je bevallingsdatum

Help! Wat doe je bij aambeien?

Deze worden ook wel ‘hemorroïden' genoemd. Dit zijn vergrote aderen in het rectum en de anus. Ze komen vaak voor tijdens de zwangerschap vanwege de verhoogde druk in dat gebied.

Het kan zijn dat je dit probleem tijdens de zwangerschap voor het eerst ervaart. Ze worden meestal erger naarmate de baby groter wordt. Behandel ze dus meteen bij het eerste ongemak, zodat je ze later beter onder controle houdt.

Lees over de zwangerschapskalender om meer te weten te komen over de andere zwangerschapssymptomen en de ontwikkeling van je kleintje.

  • Een warm bad kan de pijn bij aambeien verzachten.

  • Probeer vanaf het tweede trimester te voorkomen dat je lang moet staan. Veel staan belemmert de bloedcirculatie, waardoor de aambeien erger kunnen worden.

  • Het voorkomen van obstipatie kan helpen.

  • Hoe minder je je hoeft in te spannen terwijl je je behoefte doet (en hoe zachter de ontlasting), hoe beter.

  • Als niets wat je zelf probeert werkt, vraag je gynaecoloog of huisarts dan om osmotische laxeermiddelen.

Wat is, en wat kan je doen tegen, bandenpijn?

Pijn in je lies is vaak het gevolg van bandenpijn. Wanneer de baarmoeder in het tweede trimester groter wordt, moeten de banden die haar in je buik op de goede plek houden langer worden. Dit uitrekken kan bij sommige vrouwen vanaf het tweede trimester pijn veroorzaken.

Helaas kan je weinig doen aan bandenpijn. Als het te pijnlijk wordt, neem dan contact op met je gynaecoloog. Pijn in de lies of maag tijdens de zwangerschap kan ook duiden op complicaties. Dan moet onderzocht worden of er niks ernstigs aan de hand is.

Tijdens de zwangerschap stoot je op enkele uitdagingen …

Maar er is ook een – veel belangrijkere – plezante kant aan het verhaal:

Beheer Cookies