Een beetje slaaptekort is normaal wanneer je een pasgeborene hebt, maar het creëren van een bedtijdroutine bezorgt jullie beiden de vereiste slaap.

Hoewel de meeste baby's de eerste zes maanden geen regelmatige slaapcyclus hebben, hebben pasgeboren baby's 16 tot 17 uur slaap per dag nodig. Met één of twee uur slaap per keer.

Met een slaapschema wordt je pasgeboren baby een geroutineerde slaper. Volg deze tips om een goede routine te creëren.

1. Start met de omgeving

Niemand kan slapen in een kamer vol afleiding. Vooral je pasgeboren baby niet.

  • Voor de veiligheid en de slaapkwaliteit van je kleintje verwijder je best alle knuffelbeesten en speelgoed uit het wiegje.

  • Zet het wiegje ook niet te dicht bij een raam of deur. Anders kan je baby last hebben van licht, geluid of tocht.

2. Kies de juiste tijd

Je legt je baby best slaperig, maar wel nog wakker, in zijn of haar wiegje. Als je je pasgeboren baby vasthoudt of wiegt totdat hij volledig slaapt, valt hij zonder deze stimulans moeilijk in slaap wanneer hij 's nachts wakker wordt.

Als je baby niet in staat is weer in slaap te vallen, probeer hem of haar dan niet te veel te stimuleren of te prikkelen als je gaat kijken. Het is best je baby zo slaperig mogelijk te houden wanneer die wakker wordt, zodat het niet lastig is om weer in slaap te vallen.

3. Tref de juiste voorbereiding

Doe vooraf alles wat nodig is.

  • Is de luier verschoond?

  • Gegeten en gedronken wat nodig is?

Het is belangrijk dat je deze dingen regelt voordat je hem of haar in bed legt. Lang doorslapen zal anders geen optie zijn. Wanneer een baby huilt, zijn een natte luier of honger vaak de eerste zaken waaraan je mag denken.

4. Wees consequent

Dit geldt vooral voor peuters: zij begrijpen het concept van een echte bedtijd al beter. Bij een pasgeboren baby helpt het opzetten van een consistent schema om een goede routine en een gezond slaappatroon te creëren. Voor je eigen gezondheid: rust uit op dezelfde momenten als je baby.

5. Hou prikkels op afstand

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen bedtijd en speeltijd voor je pasgeboren baby.

Kort voor het slapengaan niet te lang doorspelen dus. Probeer overdag met je baby te spelen. Dit helpt de tijd dat de baby overdag slaapt te verlengen en zorgt ervoor dat hij of zij 's nachts langer doorslaapt.

Wat je ook doet, heb geduld. De tijd met je pasgeboren baby is een ongelooflijk mooie tijd in je leven, maar kan ook stressvol zijn, vooral als je slaap tekort komt. Als je probeert een bedtijdroutine voor je baby te creëren, zullen jullie beiden binnen een paar weken meer en regelmatiger slapen.

In De beste slaapoplossing voor je baby en 10 tips voor een geslaagd dutje ontdek je nog beter het belang van een goede bedroutine, nu en later.