5 tips for an effective bedtime routine

5 tips voor een effectieve bedtijdroutine van je pasgeboren baby

Cheryl Lock

Een beetje slaaptekort is normaal wanneer je een pasgeborene hebt, maar het creëren van een bedtijdroutine bezorgt jullie beiden de vereiste slaap. 

Hoewel de meeste baby's de eerste zes maanden geen regelmatige slaapcyclus hebben, hebben pasgeboren baby’s 16 tot 17 uur slaap per dag nodig. Met één of twee uur slaap per keer. 

Met een slaapschema wordt je pasgeboren baby een geroutineerde slaper. Volg deze tips om een goede routine te creëren voor je baby. 

1. Start met de omgeving

Niemand kan slapen in een kamer vol afleiding. Vooral je pasgeboren baby niet. Voor de veiligheid en de slaapkwaliteit van je kleintje verwijder je best alle knuffelbeesten en speelgoed uit het wiegje. Zet het wiegje ook niet te dicht bij een raam of deur. Anders kan je baby last hebben van licht, geluid of tocht. 

2. Kies de juiste tijd

Je legt je baby best in zijn wiegje wanneer hij slaperig is, maar nog wel wakker. Als je je pasgeboren baby vasthoudt of wiegt totdat hij volledig slaapt, valt hij zonder deze stimulans moeilijk in slaap wanneer hij 's nachts wakker wordt. 

Als je baby niet in staat is weer in slaap te vallen, probeer hem dan niet te veel te stimuleren als je gaat kijken. Het is het beste om je baby zo slaperig mogelijk te houden wanneer hij wakker wordt. Zodat het voor hem niet lastig is om weer in slaap te vallen. 


3. Tref de juiste voorbereiding voor het slapengaan

Is de luier van je baby verschoond? Heeft hij gegeten? 

Door te huilen zegt je pasgeboren baby dat hij een natte luier heeft of hongerig is. Het is dus belangrijk dat je deze dingen regelt voordat je hem in bed legt (anders slaapt hij niet lang door). 


4. Wees consequent

Dit geldt vooral voor peuters. Zij kunnen het concept van een echte bedtijd al beter begrijpen. Bij een pasgeboren baby helpt het opzetten van een consistent schema hem op weg naar een solide routine en gezond slaappatroon.

Voor je eigen gezondheid: rust uit op dezelfde momenten als je baby.


5. Hou prikkels op afstand

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen bedtijd en speeltijd voor je pasgeboren baby. Dit betekent dat er 's avonds voor het slapengaan niet te lang mag worden gespeeld.

Probeer in overdag met je baby te spelen. Dit helpt de tijd dat de baby overdag slaapt te verlengen en zorgt ervoor dat hij 's nachts langer doorslaapt. 

Wat je ook doet, heb geduld. De tijd met je pasgeboren baby is een ongelooflijk mooie tijd in je leven, maar kan ook stressvol zijn, vooral als je slaap te kort komt. Als je probeert een bedtijdroutine voor je baby te creëren, zullen jullie beiden binnen een paar weken meer en regelmatiger slapen.

Misschien vind je dit ook interessant: