the ultimate baby sleep solution- a bedtime routine

Stel je voor: je zit gezellig in je lievelingsrestaurant met je beste vrienden. Je staat net op het punt een leuke grap te vertellen. Plots word je zonder waarschuwing van het feestje weggesleept en in bed gegooid. Zou het meevallen om in slaap te vallen? Nee. Je zou misschien zelfs in huilen willen uitbarsten!

Dit is precies wat een baby zonder bedtijdroutine voelt. Hij of zij is in de war, humeurig en een beetje verbijsterd.

Een ritueel laat je baby weten wanneer het tijd is om de dag af te bouwen. Zo blijft het huilen beperkt en wordt bedtijd een intiem moment met je kleintje, in plaats van een gevecht. En zoals alle ouders met slaaptekort kunnen bevestigen, niets is zo mooi als een baby in diepe slaap.

Wees consequent...

Een boek lezen of genieten van een bad werkt ontspannend voor elke leeftijd, maar het is niet per se het verhaal of het badschuim waardoor je lekker in slaap valt. Het belangrijkste van een bedtijdroutine voor een baby is dat het elke avond hetzelfde is.

... Maar wees ook weer niet te consequent!

Als je ooit op vakantie bent geweest en de teddybeer van je baby thuis vergat (oh wat een ellende!), dan weet je dat flexibiliteit belangrijk is voor een vredig slapende baby.

Help je baby om flexibel te zijn door het ritueel zo nu en dan een beetje te wijzigen. Slaapt je baby prima met wat achtergrondgeluid? Ga dan eens stofzuigen zodat hij of zij ook aan andere geluiden went. Als je baby normaal g in een pyjama met voetjes slaapt, probeer dan een of twee keer per week een slaapzak.

Knuffelen voor het slapengaan is een van de mooiste aspecten van het ouderschap. Maar ook mama's zijn af en toe aan wat rust toe. Er is een hele goede reden om de andere ouder, opa of oma of een oppas te laten helpen. Als je baby eraan gewend raakt dat jij hem of haar altijd naar bed doet, wordt het moeilijker voor iemand anders om de bedtijdroutine over te nemen.

Houd het kort en intiem. De bedtijdroutine hoeft niet eindeloos te duren, noch alles van je te vergen.

Probeer 10 tot 15 minuten een boek te lezen, slaapliedjes te zingen of rustig in een kamer met gedimde verlichting te spelen. Laat door de toon van je stem en je gedrag weten dat het tijd is om naar bed te gaan. Praat zacht en geeuw een paar keer flink.

Verschoon vervolgens de luier van je baby. Biedt een flesje of je borst aan, poets zijn of haar tanden of tandvlees en trek de comfortabele pyjama aan. Veel mama's boeken succes met inbakeren. Hierdoor voelen pasgeboren baby's zich extra veilig. Bovendien ziet het er ook zo ontzettend lief uit, net een baby-burrito!

Probeer je baby in bed te leggen wanneer hij of zij slaperig is, en niet wanneer hij of zij in je armen al helemaal diep in slaap is.

Ook interessant: