Na de nachtelijke voedingen in de eerste maanden, is je baby waarschijnlijk zover dat hij of zij de hele nacht kan doorslapen. Het opstellen van een vast slaaproutine helpt te kalmeren na een drukke speeldag en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.

Hier volgen verschillende ideeën die je kan opnemen in het slaapschema van je baby, zodat jullie beiden wat rust krijgen.

1. Wees consequent

Baby's reageren het beste op routine. Dat geldt ook voor bedtijd!

Elke nacht hetzelfde slaapschema, helpt je kind te kalmeren en zorgt ervoor dat het voorbereid is op wat komt.

Het is niet altijd mogelijk dezelfde routine te hanteren. Er kunnen bijvoorbeeld vakanties tussenkomen. Probeer toch te streven naar routine en leg je baby steeds op hetzelfde tijdstip in bed.

2. Lekker schoon

Een warm bad maakt iedereen slaperig. Dat geldt dus ook voor jouw baby. Baby's hoeven niet elke avond van top tot teen te worden schoongeboend, maar een snel bad in warm water kan heel ontspannend werken. Het wassen van zijn of haar gezicht, hals en handjes met een warme doek is prima als je weinig tijd hebt.

3. Vertel een verhaaltje

Voorlezen is fantastisch voor de taalontwikkeling van je baby. Als dit 's avonds gebeurt, vormt het een prima manier om samen een gezellig moment te hebben.

Als je aan het eind van de slaaproutine enkele verhalenboeken opduikt, weet je kleintje ook dat de dag bijna voorbij is.

4. Zing een deuntje

Heb je geen mooie stem? Zelfs dan breng je je baby tot rust door elke dag hetzelfde deuntje te zingen. Je kunt je baby ook wiegen en zachtjes heen en weer bewegen terwijl je zingt.

Hou je kleintje niet vast tot het diep in slaap is. Zo maak je zelf inslapen moeilijker. Je legt je baby beter in bed als hij of zij slaperig wordt, maar nog wel wakker is.

5. Kom niet binnenstormen

Als je kind 's nachts wakker wordt, geef het dan enkele minuten de tijd om zelf weer in slaap te vallen. De meeste baby's vallen vanzelf weer in slaap. Geef je nieuwe baby dus wat tijd om het zelf te proberen.

Lukt dit niet, hou het dan kort. Probeer het licht uit te laten, praat niet hard en speel niet met hem. De achterliggende gedachte is om alles rustig te houden, zodat je kindje meteen weer kan gaan slapen.

Samenvatting

Het opzetten van een goed slaapschema, kan enige tijd vergen. Maar de meeste baby's hebben veel baat bij een routine wanneer deze eenmaal tot stand is gekomen. Laat ook anderen weten welke slaaptips werken voor je baby (bijvoorbeeld één verhaaltje gevolgd door twee liedjes).

Wees consequent en geniet van een betere nachtrust!

Ook de volgende artikels gaan hierover: Bedtijdroutine opbouwen voor je baby en De beste slaapoplossing voor je baby.