10 tips voor een geslaagd dutje

Niets lucht een nieuwe mama meer op dan haar nieuwe baby die de hele nacht doorslaapt. En overdag natuurlijk ook, want drukke baby's hebben veel energie nodig. Bovendien kom jij zo aan je takenlijstje toe.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Hier vind je 10 slaapoplossingen voor het dutje van je baby.

1. Ken de cijfers

Afhankelijk van de leeftijd van je nieuwe baby heeft hij of zij op z'n minst twee dutjes per dag nodig. Eentje in de voormiddag en eentje na de middag. Indien mogelijk mag ook een derde aan het begin van de avond.

2. Wees consistent

Het is belangrijk je elke dag aan het dutjesschema van je baby te houden. Kleine kinderen houden van routine. Plan je boodschappen en andere uitjes zorgvuldig, zodat ze het dutjesschema van je peuter niet verstoren.

4. Wacht niet te lang

Leg je kleintje in zijn of haar wiegje zodra het de eerste signalen van slaperigheid toont, maar nog wel wakker is.

5. Veiligheid voorop

Verminder de kans op wiegendood door je baby altijd op zijn of haar rug te laten slapen.

6. Zet de toon

Maak de voorbereiding van de dutjes van je baby niet te uitgebreid en sla lange verhalen en extra knuffelen over. Een zachte omhelzing en een kort slaapliedje, meer heb je niet nodig om je kleintje te laten weten dat het tijd is voor een dutje.

7. Geef niet op

Het kan bij sommige baby's een paar minuten duren voor ze klaar zijn om te slapen. Het is best dat je niet in de babykamer bent als je nieuwe baby in slaap valt. Als je te snel of te vaak binnenkomt, werkt dat verwarrend en kan je kleintje denken dat een dutje een spelletje is.

8. Blijf weg

Als je bij elk piepje of huilgeluidje binnen komt stormen, zal het moeilijk zijn voor je kind om in slaap te vallen. Kom alleen binnen als je denkt dat het zich ongemakkelijk voelt of de situatie onveilig is.

9. Zorg voor licht

Het is normaal dat baby's dag en nacht niet uit elkaar kunnen houden. Hou de gordijnen open zodat de kamer licht blijft om je baby te helpen onderscheid te maken tussen een dutje overdag en bedtijd.

10. Pas je schema aan

Als je denkt dat de dutjes overdag een invloed hebben op de slaap 's nachts is het goed één van de dutjes te verkorten of er één helemaal over te slaan.

Het is niet ongebruikelijk dat baby's geen zin hebben in dutjes, maar zet toch door. Overdag slapen is essentieel voor de ontwikkeling van je kleintje. De dutjes verfrissen je baby en zorgen voor de nieuwe energie die nodig is om te spelen en te leren.

In De beste slaapoplossing voor je baby een bedtijdroutine en 8 tips om je baby veilig te houden tijdens het slapen kan je jezelf verder verdiepen in dit onderwerp.

Beheer Cookies