10 tips for napping succes

10 tips voor een geslaagd dutje

Jennifer Kelly Geddes

Niets lucht een nieuwe mama meer op dan haar nieuwe baby die de hele nacht doorslaapt. Of overdag natuurlijk. Want drukke baby's hebben veel energie nodig. En zo kom jij aan je takenlijstje toe.

Hier vind je tien slaapoplossingen voor het dutje van je baby

 

1. Ken de cijfers

Afhankelijk van de leeftijd van je nieuwe baby heeft hij op z'n minst twee dutjes per dag nodig (eentje 's morgens en eentje 's middags) en indien mogelijk een derde aan het begin van de avond.

 

2. Wees consistent

Het is belangrijk je elke dag aan het dutjesschema van je baby te houden. Want kleine kinderen houden van routine. Plan je boodschappen en andere uitjes zorgvuldig zodat ze het dutjesschema van je peuter niet verstoren.

 

4. Wacht niet te lang

Leg je kleintje in zijn wiegje zodra hij de eerste signalen van slaperigheid toont, maar nog wel wakker is.

 

5. Veiligheid voorop

Verminder de kans op wiegendood door je baby altijd op zijn rug te laten slapen.

 

6. Zet de toon

Maak de voorbereiding van de dutjes van je baby niet te uitgebreid en sla lange verhalen en extra knuffelen over. Een zachte omhelzing en een kort slaapliedje, meer heb je niet nodig om je kleintje te laten weten dat het tijd is voor zijn dutje.

 

7. Geef niet op

Het kan bij sommige baby's een paar minuten duren voor ze klaar zijn om te slapen. Maar het is het beste dat je niet in de babykamer bent als je nieuwe baby in slaap valt. Als je te snel of te vaak binnenkomt kan hij in de war raken en denken dat zijn dutje een spelletje is.

 

8. Blijf weg

Als je bij elk piepje of huilgeluidje binnen komt stormen, zal het moeilijk voor je kind zijn om in slaap te vallen. Kom alleen binnen als je denkt dat hij zich ongemakkelijk voelt of de situatie onveilig is.

 

9. Zorg voor licht

Het is normaal dat baby's dag en nacht niet uit elkaar kunnen houden. Hou de gordijnen open zodat de kamer licht blijft om je baby te helpen onderscheid te maken tussen een dutje overdag en bedtijd.

 

10. Pas je schema aan

Als je denkt dat de dutjes overdag van invloed zijn op zijn slaap 's nachts is het goed één van zijn dutjes te verkorten (door hem bijvoorbeeld eerder wakker te maken), of er één helemaal over te slaan.

Het is niet ongebruikelijk dat baby's geen zin hebben in dutjes, maar zet toch door. Overdag slapen is essentieel voor de ontwikkeling van je kleintje. De dutjes verfrissen je baby en geven hem de nieuwe energie die hij nodig heeft om te spelen en te leren.

Misschien vind je dit ook interessant: