Ja! Vrijen tijdens de zwangerschap is goed voor je!

Seks is niet alleen goede lichaamsbeweging, het werkt ook nog eens stressverlagend door de endorfines die vrijkomen. Die neurotransmitters die ontspannen en doen je gelukkig voelen.

Door verschillende standjes uit te proberen, waardeer je je veranderende lichaam steeds meer. Zolang er geen complicaties optreden tijdens de zwangerschap, geniet je tot de datum waarop je bent uitgerekend. 

Is seks veilig? 

Sommige stelletjes zijn bang dat seks de baby schaadt of een vroegtijdige bevalling veroorzaakt. Maak je geen zorgen: zolang er geen specifieke complicaties zijn tijdens je zwangerschap, is seks veilig.

Het is niet alleen een plezierige bewegingsoefening voor je lichaam en geest, het helpt je ook om te genieten van je veranderende lichaamsvormen.

Vrouwen die seks hadden tijdens de zwangerschap gaven vaak aan dat zij zich bepaalde momenten erg sexy voelden. De gevoeligheid van je huid, vooral rondom de borsten en andere erogene zones, is verhoogd. Dat maakt het vrijen tijdens de zwangerschap zo bijzonder. Je merkt misschien wel dat je meer 'zin' hebt dan normaal. Dit is fantastisch nieuws voor jou en je baby. Tijdens het vrijen komen endorfines vrij, een gelukshormoon, waardoor je je erg goed voelt. Deze positieve gevoelens worden overgedragen op je baby in de buik.

Wat kan je tijdens zwangere seks verwachten?

Je baarmoeder zal tijdens een orgasme samentrekken. Hiervan ben je je al dan niet bewust. Maak je geen zorgen. Dit zijn milde weeën en niet gevaarlijk voor jou en je baby.

Sterker nog, het is een goede oefening voor de bevalling! In reactie op deze kleine weeën kan het zijn dat je baby na gemeenschap iets actiever wordt. Sommige vrouwen verliezen een klein beetje bloed na de seks. Dit kan tijdens de zwangerschap sneller voorkomen, omdat de baarmoederhals miljoenen kleine bloedvaten heeft die tijdens de gemeenschap kunnen scheuren. 

Let op!

Als het bloedverlies langer dan een paar uur aanhoudt of erger wordt, neem contact op met je arts of verloskundige voor zwangerschapsadvies. Maak je niet te druk, ze zullen je vaak adviseren om je voeten omhoog te leggen en je een paar dagen te onthouden van vrijpartijen!

Als je spontane bloedingen hebt tijdens de zwangerschap, vermijd dan gemeenschap tot je arts de oorzaak hiervan vast heeft gesteld. Over het algemeen kunnen jij en je partner er op seksgebied helemaal voor gaan! Geniet van elkaar en elkaars lichaam.

Een zwangerschap legt je - mits de nodige voorzorgen - weinig beperkingen op.