Looking-forward-to-parenthood

Tips voor nieuwe ouders

Van zwanger naar ouders. Binnenkort maken jij en je partner een van de grootste veranderingen van jullie leven mee. Gebruik de laatste dagen om met elkaar te praten. Hoe verloopt jullie leven tot nu toe? Wat zijn de verwachtingen? Welke veranderingen zullen er plaatsvinden? Het is nu tijd om een echt team te worden!

  • Kersverse ouders zijn vaak verbaasd als ze ontdekken dat de liefde die ze voelen voor hun baby intenser is dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Als je naar je pasgeboren baby kijkt en je ziet die kleine oogjes terugstaren, dan smelt je hart. Vrouwen kunnen na de geboorte van hun kind momenten van onzekerheid ervaren en zich geïsoleerd voelen in hun nieuwe rol als mama.
  • Tegelijkertijd kunnen papa’s hun nieuwe verantwoordelijkheden ook overweldigend vinden. Door gebrek aan tijd en slaap kan het ouderschap voor nieuwe ouders soms te veel worden. Ze raken sneller geïrriteerd en kunnen het overzicht verliezen. Wees niet bang om hulp van vrienden en familie te vragen. Vooral tijdens de eerste weken kun je als verse ouder wel een helpende hand gebruiken. 

Tips voor nieuwe ouders. Als het je even teveel wordt, probeer dan de volgende tips voor het ouderschap

  • Meet jezelf een 'team'-mentaliteit aan. Verdeel de nachtelijke taken met je partner. Na het voeden kan hij de baby laten boeren en de luier verschonen, zodat jij snel weer kan gaan slapen.
  • Doe een beroep op vrienden en familieleden. Vraag ze om maaltijden te bereiden of voor hulp bij het ​​huishouden. Als ze het niet aanbieden, vraag het gewoon!
  • Blijf sociaal. Sociaal contact is belangrijk voor je geestelijk welzijn. Ga naar bijeenkomsten voor 'nieuwe ouders'. Omringd worden met lotgenoten, geeft je de mogelijkheid om het moederschap te bespreken. De gesprekken met andere ouders zijn van onschatbare waarde en kunnen uitmonden in langdurige vriendschappen voor jezelf en je kind.
  • Wees geduldig. De zwangerschap duurde negen maanden, geef jezelf dus zeker net zo lang om te wennen aan jullie nieuwe rol als ouders!

Misschien vind je dit ook interessant: