Hoe vaak moet je de luier van je pasgeboren baby verschonen?

Een goede luier is absorberend, past goed en zit comfortabel. Klinkt eenvoudig toch?

Maar als je langs de luierafdeling in de supermarkt loopt, ontdek je al snel dat er meer keuze is dan je baby vingers en tenen heeft. 

Toch is het niet moeilijk om de perfecte luier voor je baby te vinden als je weet waar je naar op zoek bent!

Een goede pasvorm

Allereerst moet je de juiste maat van de luier vaststellen en dat hangt van het gewicht af. Er zijn 2 manieren om te weten of je een grotere maat nodig hebt: je baby weegt zwaarder dan op de verpakking staat of de luier begint te lekken.

Grotere luiers kunnen meer inhoud verwerken. Als het pyjamabroekje van je kind iedere ochtend vochtig is, kun je hem of haar ‘s nachts een luiermaat groter aandoen. Zo blijft alles perfect droog.

Een zachte, maar absorberende luier voert het vocht snel weg, zodat de babyhuid droog blijft en minder snel geïrriteerd raakt. 

Tips voor het verschonen van luiers

De truc om je baby tevreden te houden als je hem wilt verschonen is afleiding! Zing een liedje, geef een speeltje of trek gekke bekken. Het kan ook helpen als je hem vertelt wat je gaat doen.

Wat je ook doet, zorg dat je altijd babydoekjes en een schone luier bij de hand hebt! Niets is zo ingewikkeld als een bewegende baby met een vuile luier tegenhouden terwijl je op zoek bent naar babydoekjes.

Hoe vaak moet je controleren?

Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur.

Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.

Wat doe je als je baby slaapt?

Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.

Wat zijn andere verschoningsmomenten?

  • Na ontlasting

  • Voor een autorit

  • Voor een doktersafspraak

  • Voordat je langere tijd van huis gaat

Het belangrijkste is dat je je gevoel gebruikt om te bepalen wanneer je je baby verschoont. Doe gewoon wat jij denkt dat het beste is om je baby droog en comfortabel te houden!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies