Hoe moet je moedermelk bewaren?

Als je borstvoeding geeft, zijn er verschillende redenen waarom je je moedermelk wil opslaan. Je wil misschien moedermelk afkolven terwijl je op je werk bent en deze opslaan om later aan je kindje te geven, of soms zal je misschien enkele flesjes opzij willen zetten zodat iemand anders je kleintje later kan voeden.

Hoe je moedermelk moet afkolven en bewaren

Als je veel moedermelk produceert en er wat wil opzijzetten voor later, of als je terug begint te werken terwijl je nog steeds borstvoeding geeft en je partner het voeden op zich neemt, is het handig om wat moedermelk te bewaren. 

De verschillende opties om moedermelk te bewaren

Hieronder vind je de verschillende opties om moedermelk te bewaren:

 • We raden aan om net afgekolfde moedermelk in een proper glas, plastic flesje of bekertje te bewaren met een nauwsluitend deksel erop.

 • Vermijd plastic flesjes of bekertjes die over het recyclagenummer 7 beschikken aangezien dit betekent dat ze mogelijks gemaakt zijn van Bisfenol A.

 • Je kan ook bewaarzakjes gebruiken die gesteriliseerd werden en bedoeld zijn om moedermelk in op te slaan.

 • Bewaar moedermelk niet in wegwerpbare flesjes of in gewone plastic zakjes die niet bedoeld zijn voor het bewaren van moedermelk.

Sommige flesjes zijn speciaal ontworpen voor het bewaren van moedermelk aangezien je rechtstreeks in deze flesjes kan afkolven. 

De juiste porties voor het bewaren van moedermelk

Bewaar moedermelk in porties van 50 tot 110 ml, wat ongeveer de juiste hoeveelheid is voor één voeding, om verspilling te voorkomen.

Schrijf op het flesje, bekertje of zakje de datum waarop je de moedermelk afgekolfd hebt en de naam van jouw baby als je kindje het opdrinkt in de kinderopvang. Gebruik altijd de oudste moedermelk eerst, zolang het nog gebruikt kan worden.

Als je de moedermelk in de diepvries wil steken ter bewaring, vul je het flesje of bekertje best niet helemaal, aangezien vloeistoffen uitzetten wanneer ze bevroren zijn.

Tips voor optimale hygiëne bij het bewaren van moedermelk

Je kan verschillende stappen nemen om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden naar jouw moedermelk en uiteindelijk jouw baby.

Voordat je jouw borstkolf voor de eerste keer gebruikt, zorg je er het best voor dat je alles eerst steriliseert, zoals het borstschild, het flesje of andere onderdelen die in contact komen met je borsten of de melk.

Steriliseer alle onderdelen door ze 5 tot 10 minuutjes in kokend water te leggen. Bekijk de meegeleverde instructies van de borstkolf om het correct te steriliseren en volg de aangewezen kooktijden op aangezien dit kan verschillen per type borstkolf en gebruikte materialen.

Was telkens grondig je handen voordat je de borstkolf gebruikt.

Na gebruik was je de verschillende onderdelen met warm water en afwasmiddel af. Je kan ze ook in de afwasmachine steken, als de onderdelen hiertegen bestand zijn.

Richtlijnen voor bewaartijd van moedermelk

Net afgekolfde moedermelk kan op de volgende manieren bewaard worden: 

Hoe bevroren moedermelk ontdooien

Volg onderstaande tips voor het ontdooien van moedermelk in de diepvries:

 • Ontdooi bevroren melk door het flesje, zakje of bekertje onder koud water te houden. Eens het begint te ontdooien, mag je overschakelen naar warm water.

 • Je kan er ook voor kiezen om de moedermelk in de koelkast te ontdooien – dit kan wel langer dan 24 uur duren.

 • Eens de melk ontdooid is, geef je het binnen de 24 uur aan je baby.

 • Ontdooi bevroren melk nooit op kamertemperatuur.

 • Steek ontdooide melk niet opnieuw in de diepvries.

Kan je afgekoelde melk opnieuw opwarmen?

Ja. Moedermelk die in de koelkast bewaard werd, kan opnieuw opgewarmd worden om je baby warme melk te geven. Dit geldt ook voor melk die eerder in de diepvries bewaard werd.  Weet dat het niet nodig is om enkel warme melk aan je baby te geven. Het is ook mogelijk om je kindje melk op kamertemperatuur of afgekoelde melk te geven.

Als je er toch voor kiest om de melk op te warmen, volg dan onderstaande stappen:

 • Plaats het flesje in warm water. Gebruik een pan, een kommetje of een flessenwarmer om het flesje op te warmen.

 • Verwarm het flesje niet op het fornuis of in de microgolfoven. Hoge temperaturen kunnen namelijk de levensnoodzakelijke antistoffen van de moedermelk vernietigen en het kan ook het mondje van je baby verbranden.

 • Controleer of de melk niet te warm is. Voordat je je baby het flesje geeft, test je best eerst de temperatuur van de moedermelk door een klein beetje ervan op je pols aan te brengen. Het zou warm moeten aanvoelen, maar ook niet te warm. Zo weet je zeker dat de melk niet te heet is voor je baby. 

 • Wacht niet te lang voordat je je baby de moedermelk geeft. Eens je de moedermelk verwarmd hebt, mag het niet langer dan twee uur duren voordat je de melk aan je baby geeft.

Is er een verschil tussen bewaarde moedermelk en verse moedermelk?

Moedermelk die bewaard geweest is, in de koelkast of in de diepvries, kan er anders uitzien dan verse moedermelk. Je kan bovenaan een laagje dikkere melk onderscheiden. Dit is volledig normaal. Roer zachtjes in de melk zodat het weer de normale consistentie heeft.

Ontdooide melk kan ook anders ruiken of smaken door de afbraak in het vet van de melk. Het is nog altijd helemaal veilig voor je baby, en de meeste baby's zullen het verschil ook niet merken.

Je kan de koude, bewaarde melk mixen met verse melk. Dit doe je het best wanneer ze allebei ongeveer dezelfde temperatuur hebben.

Als je baby het flesje bewaarde melk niet helemaal opdrinkt, kan het restje binnen de 2 uur nog gebruikt worden. Daarna gooi je het beter weg.

FAQ

Hoe lang kan je moedermelk buiten de koelkast bewaren?

Als je het flesje uit de koelkast hebt gehaald, kan het op een maximale kamertemperatuur van 25°C gedurende 4 uur bewaard worden.

Hoelang kan je opgewarmde moedermelk nog gebruiken?

Eens je moedermelk opgewarmd hebt en het op kamertemperatuur is, moet je het binnen de 2 uur aan je kindje geven.

Hoeveel moedermelk moet ik bewaren?

Je kan zoveel moedermelk opslaan als je zelf wil, maar het is wel een goed idee om het per portie van 50 tot 110 ml te bewaren (de hoeveelheid die je kindje normaal zal opdrinken tijdens één voeding) om verspilling te voorkomen.

Hoe lang blijft moedermelk drinkbaar bij kamertemperatuur?

Je kan moedermelk op een maximale kamertemperatuur van 25°C gedurende 4 uur bewaren.

Hoe lang blijft moedermelk drinkbaar als ik het in de koelkast bewaar?

In de koelkast (met een temperatuur van 4°C of minder) kan je moedermelk voor 3 dagen bewaren. Plaats de melk niet in de deur van de koelkast, aangezien de temperatuur vaak schommelt als je de deur opent.

Hoe bewaar ik moedermelk in de diepvries?

Je kan moedermelk voor 6 maanden invriezen (in je diepvries met een temperatuur van -17°C of minder). Je plaatst het flesje het best achteraan de diepvries. Als je diepvries een temperatuur heeft van -20°C kan je de melk voor 12 maanden bewaren.

Hoe lang kan je moedermelk in een koeltas bewaren?

Als je een uitstap gepland hebt of als je moedermelk wil meegeven aan de persoon die even voor je kindje zal zorgen, kan het in een koeltas met ijszakjes voor maximaal 24 uur bewaard worden. Wanneer je de moedermelk uit de koeltas haalt, moet je de melk zo snel mogelijk aan je kindje geven, of in de koelkast of diepvries plaatsen. 

Voor mama's die het vaak druk hebben, is melk afkolven en bewaren een echte aanrader! Het maakt het veel gemakkelijker om je kindje te voeden en het geeft ook iemand anders de kans om je kindje eten te geven. Als je de info van dit artikel gebruikt, zal je het afkolven, bewaren, ontdooien en opwarmen van de melk snel onder de knie krijgen en zal het een automatisme worden waar je niet langer over hoeft na te denken.