Tips voor borstvoeding - Hoe lang en hoeveel borstvoeding geven?

Moedermelk heeft een unieke samenstelling die is aangepast aan jouw baby. Ze bevat ook allerlei afweerstoffen en eiwitten die de baby gezond en blij zullen houden. Borstvoeding kan dus voor jullie allebei plezierig zijn!

Je baby de eerste keer thuis voeden is een speciaal moment. Niets anders kan jullie tijdens het eerste jaar dichter bij elkaar brengen. De tijd die je samen doorbrengt is belangrijk en het is geweldig dat je ondertussen je baby ook de nodige voedingstoffen geeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

Er zal in het begin wat geoefend moeten worden, maar er zijn heel veel redenen om borstvoeding een kans te geven!

Voor de mama

Borstvoeding is goed voor je baby's gezondheid én voor die van jou! Het stimuleert niet alleen de hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoeder herstelt en zijn oude omvang terugkrijgt, maar het is ook een ideale manier om een band op te bouwen met je pasgeboren kind.

Borstvoeding helpt bovendien om na de bevalling af te vallen. Het speciale vet dat tijdens een zwangerschap wordt aangemaakt wordt erdoor afgebroken, voordat het definitief bij je lichaam gaat horen. Borstvoeding helpt je op precies de juiste plekken af te vallen.

Pas op, dat hoeft niet te veel te zijn!

Vrouwen die de borst geven, hebben 2 tot 5 kilo extra nodig (vergeleken met hun gewicht voor de zwangerschap) om hun lichaam gezond te houden. Te snel afvallen kan nadelig zijn voor de melktoevoer, vooral als je baby ineens snel groeit en meer melk nodig heeft. De extra kilo's zullen er in de eerste zes maanden vanzelf afgaan.

Waarmee hou je rekening?

Je borstmelk komt een paar dagen na de geboorte van je baby op gang. Tot die tijd zijn de borsten druk bezig met het aanmaken van colostrum, of voormelk. Deze dikke, geelachtige vloeistof is bijzonder rijk aan voedings- en afweerstoffen die je baby helpen gezond te blijven.

Colostrum is het eerste babyvoedsel dat je baby krijgt en de eerste ‘immunisatie' tegen ziektes. Terwijl je kleintje dit kostbare goedje drinkt, heeft het veel opgeslagen water en vet om zich mee te voeden. En in een klein maagje past op deze leeftijd maar een theelepel vloeistof, dus er is niet veel nodig om het te vullen.

Voordat je melktoevoer goed op gang komt, wil je pasgeboren baby de eerste dagen misschien wel elk uur drinken. Dit helpt je lichaam om een goede melktoevoer te creëren. Eentje die perfect aansluit bij de behoeftes van je baby. In 2 tot 4 dagen zal je lichaam zich aanpassen aan deze ‘informatie' en je baby zal minder vaak willen drinken.

Ongeveer elke twee tot drie uur, of acht tot twaalf keer per dag.

Een goede melktoevoer opbouwen

Je lichaam heeft extra energie nodig om melk te produceren, dus hou de volgende tips in gedachten.

  • Eet gezond

  • Drink voldoende

  • Rust goed uit

  • Ontspan!

Slaap wanneer de baby slaapt, drink gezonde drankjes (melk, water, sapjes …) en ontspan voldoende. Eet gezond, zonder te overdrijven.

Sommige baby's die de borst krijgen, zijn heel gevoelig voor bepaalde dingen in de voeding van hun mama.

Over het algemeen reageert je lichaam op de honger van je baby: als hij of zij niet veel drinkt, zul je minder produceren. En als hij of zij veel eet, zul je meer produceren. Simpel!

Wanneer moet je je baby voeden?

Voed je baby wanneer hij of zij honger heeft.

Dus elke keer als je baby wil drinken. De eerste dagen zijn dat kleine hoeveelheden, met dank aan een klein maagje.

De meeste pasgeboren baby's hebben tien tot twaalf voedingen per 24 uur nodig, of elke 1 tot 3 uur.

Tip! Maak je baby wakker om te voeden als je je melktoevoer aan het opbouwen bent. Na 3 uur overdag, of 4 uur slaap 's nachts. Te hongerig wakker worden, betekent vaak niet goed drinken.

Als het ritme er eenmaal in zit, zal hij of zij je zelf wakker maken.

Hoeveel is genoeg?

Zoals zoveel mama's die borstvoeding geven, weet je misschien niet zeker of je baby wel genoeg binnenkrijgt.

Allereerst zal je weten dat hij wat binnenkrijgt als je hem hoort slikken.

Een andere aanwijzing is te kijken hoe goed je baby na de maaltijd slaapt. Als zijn buikje vol zit en zijn luier schoon is zal hij waarschijnlijk vlak na het voeden weer in slaap vallen.

Andere signalen die aangeven dat je baby genoeg te eten krijgt:

  • Tel de luiers. Ongeveer 6 per dag maakt je baby er nat als het goed is. En tot de zesde week komt daar 2 tot 5 keer per dag een dunne, geelachtige ontlasting bij. Sommige baby's zijn zulke efficiënte melkverwerkers dat ze een hele onregelmatige ontlasting hebben.

  • Zijn of haar urine is lichtgeel, niet donkergeel of oranje.

  • Je borsten zullen na elke voeding zacht en leeg aanvoelen. Weetje: in de eerste week na de geboorte verliest een baby een beetje gewicht. Tot 10% van het geboortegewicht om precies te zijn. Na de eerste week neemt het gewicht van je baby geleidelijk weer toe en na 2 weken is hij of zij terug op geboortegewicht. Tijdens de derde week moet het gezichtje al wat ronder worden.

Je professionele zorgverlener zal je baby bij elk bezoek wegen.

Hoeveel is niet genoeg?

Af en toe heb je misschien het gevoel dat je baby niet genoeg melk krijgt. Je baby kan nog hongerig lijken na een lange voeding, maar toch voel je je leeg. Dit komt door de natuurlijke manier waarop je melktoevoer zich aanpast aan groeispurten van je baby. Zo werkt het nu eenmaal.

Wees gerust, het gaat goed met je baby zolang hij of zij levendig drinkt en normaal plast en poept. De melktoevoer zal verhogen en zich aan zijn nieuwe behoefte aanpassen.

Weetje: je lichaam heeft ongeveer 36 tot 48 uur nodig om zich aan de nieuwe behoeftes van je baby aan te passen. Het is de taak van je baby om regelmatig te drinken zodat je lichaam de juiste signalen krijgt. Laat je kleintje dus maar doen.

Alle mama's die borstvoeding geven gaan doorheen een korte periode waarin de melktoevoer niet meer genoeg is. De natuurlijke manier om aan de verhoogde behoefte van de baby te voldoen, is de baby te laten zuigen. Ontspan en geniet van dit natuurlijke ritme.

Gezonde eetpatronen en voedselcategorieen tijdens je zwangerschap kunnen helpen om het vlotter te laten verlopen. En wanneer dan toch het moment komt … Van borstvoeding naar vast voedsel.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies