masage techniques for preemies

Massagetechnieken voor (te vroeg geboren) baby's

Cherry Bond

 • Babymassage werkt ontspannend en vermindert emotionele en lichamelijke stress, Zo slaapt je kind beter. Massage is ook goed voor gasvorming, constipatie en kolieken. Het helpt zelfs tegen neusverstoppingen en plakkende ogen.
 • Een massage stimuleert het hele systeem van een jong kind en bevordert een gezonde groei en ontwikkeling!
 • Massagebewegingen kunnen aangepast worden voor te vroeg geboren baby’s. Vraag meer info aan je huisarts of aan verpleegkundige in de materniteit.

Hou deze kernpunten in gedachten
Begin met een lichaamsdeel waar je baby al gewend is om aangeraakt te worden. De voorkeur gaat vaak uit naar het hoofd, de handen en de voeten.

 • Check eerst of je baby positief op de aanraking reageert. Dit kun je het beste doen wanneer de baby niet te hongerig of te vol zit. Als je baby niet genoeg energie heeft voor een massage zal hij het niet toelaten.
 • Begin met hem teder en stil vast te houden.
 • Bewegingen moeten positief, langzaam en ritmisch zijn. Snelle, vederlichte strelingen met de vingertoppen kunnen irritant zijn. Langzame bewegingen met iets meer druk zijn meestal rustgevender.
 • Probeer één langzame streling per keer
 • Ga alleen verder met masseren als je baby er tevreden uitziet. Hou je baby opnieuw een tijdje stil vast, als de massage te stimulerend is.


De beste manier om een voetmassage te geven
Een voetmassage motiveert je baby om zijn beentjes en voetjes in een ontspannen positie te buigen.

 1. Begin met toestemming vragen.
 2. Kleed alleen de zone uit waar je wilt masseren. Leg een laken of een klein dekentje onder de armpjes van je baby. Zodat hij zijn vingers kan bereiken om op te zuigen. Zorg ervoor dat er iets is dat zijn beentjes ondersteunt als hij deze ineens strekt. De meeste baby’s voelen zich kwetsbaar op hun rug, leg je kind daarom liever op zijn zij in de wieg of de couveuse. Als je hem kunt vasthouden, leg hem dan op een zacht kussen op je knieën en hou hem toegedekt.
 3. Wrijf kort wat olie (zie hieronder) in je handen.
 4. Hou één beentje in een gebogen positie dichtbij het lichaam van je baby, pak de voet met je hand en help hem te ontspannen door deze rustig en stil in je warme palm vast te houden. Dit kan heel geruststellend, ontspannend en ondersteunend aanvoelen voor je baby.
 5. Ondersteun zijn beentje door zijn voetzool veilig tegen je handpalm te laten rusten. Begin zachtjes te strelen over de hele bovenkant van zijn kleine voetje, van de enkel naar de tenen. Oefen zachte druk uit met een duim of een vinger.

Volg dezelfde procedure als je de handjes van je baby masseert door met de buitenkant van de handen te beginnen en daarna met de vingertjes. 

 1. Hou het voetje van je baby in je handen zoals in stap 5.
 2. Maak hele langzame ronddraaiende bewegingen rond de enkel en beide zijden van de voet (of polsen, als je de handen masseert).
 3. Druk zachtjes op iedere teen terwijl je de voet nog steeds vasthoudt (wees voorzichtig dat je niet onder de voet kietelt). Als de teentjes te gevoelig zijn om individueel gemasseerd te worden, druk dan voorzichtig op alle tenen tegelijk om ze te ontspannen. Of houd de teentjes van de baby gewoon zachtjes vast in je warme handen.
 4. Druk drie keer voorzichtig op iedere teen terwijl je je duim en wijsvinger op en onder de teen legt. Glij dan met je vinger/duim naar beneden, net onder het midden van de voetzool, en druk drie keer.
 5. Pak de hele voet vast en draai de enkel van je baby in een langzame ronddraaiende beweging om eventuele spanning uit de enkel en de voet los te maken.
 6. Blijf de voet nog steeds vasthouden en eindig met langzame strelingen over de hele bovenkant van de voet (of bovenkant van de hand), van de teen naar de enkel.
 7. Eindig zoals je begon: hou de voet stil vast in de palm van je hand.
 8. Hou de voet warm na de massage door schoentjes of sokjes aan te doen.
Let op
Babymassages duren soms een of twee minuten. Soms korter, soms langer.  Afhankelijk van hoe je baby zich op dat bepaald moment voelt.

Misschien vind je dit ook interessant: