a guide to bringing your newborn preemie home

Je prematuur verzorgen na ontslag uit het ziekenhuis

Jennifer Kelly Geddes

Eindelijk is je te vroeg geboren baby klaar om het ziekenhuis te verlaten.

Of je baby nu een paar dagen of verschillende weken in het ziekenhuis lag. Dat is allemaal snel vergeten wanneer jullie thuiskomen en het feest losbarst.

Maak er een fijn feest van. Bijvoorbeeld met ballonnen of met een spandoek. Maar hou wel rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen.

Een te vroeg geboren baby zal tijdens de eerste weken en maanden speciale aandacht nodig hebben. Hou deze veiligheidstips in je achterhoofd.

Maak je geen zorgen
De dokter zou je baby niet naar huis sturen als hij niet zeker van z’n stuk was. Je kleintje werd uit het ziekenhuis ontslagen omdat het niet meer in gevaar is en zelfstandig kan ademhalen. Hij kan ook borstvoeding of flesjesmelk krijgen. En zijn gewicht is wat toegenomen.

Je kinderarts zal je goed informeren. Zo zorg jij probleemloos voor je baby. Maar aarzel niet om te bellen als je vragen of problemen hebt.

Sommige autozitjes moeten misschien aangepast worden zodat het hoofdje van de baby goed wordt ondersteund (lees zorgvuldig de handleiding van de fabrikant als je het zitje installeert en gebruikt).

Ssst, de baby slaapt!
De meeste pasgeborenen hebben geen last van sterk licht of van een beetje lawaai. Maar zorg voor een rustige omgeving tijdens de eerste weken na de thuiskomst van je nieuwe baby. Vraag familie en vrienden om te wachten met hun bezoekjes tot je je comfortabel voelt.

Het immuniteitssysteem van je baby ontwikkelt zich nog. Daarom is het belangrijk dat alle bezoekers hun handen wassen voordat ze de baby vasthouden.

Tip: Iemand die verkouden is kan beter voorlopig wegblijven.

Vergeet niet om ook wat tijd voor jezelf vrij te houden. Mama worden kan heel stressvol zijn. Vooral voor de ouders van een te vroeg geboren baby. Slaap dus wanneer je baby slaapt en laat anderen meehelpen met het huishouden en andere taken.

Misschien vind je dit ook interessant: