The Extraordinary, Ordinary Cardboard Box

De bijzondere, gewone kartonnen doos

 • Locatie

  Binnen

 • Promoot

  Fantasie

 • Wat je nodig hebt

  Middelgrote verhuis- of opbergdozen, plastic deksels, een schroef en bout, een mes.

Hoe je het speelt


Een kartonnen doos kan van alles betekenen in de fantasie van je baby. En ook al heeft je kleine smurf wellicht een doos vol met speeltjes, soms is een simpele kartonnen doos ook al voldoende.

Auto. Zet een middelgrote doos neer en snij de flappen eraf. Maak een rond plastic deksel aan de binnenkant van de voorkant vast met een schroef en een bout, en je hebt een stuurwiel dat echt draait. Snij een zijdeur eruit zodat je kind er in en uit kan komen en zet er een stoeltje voor je peuter in om op te kunnen zitten. Vraag je kind waar hij naartoe gaat en wie hij gaat ontmoeten. Neemt hij een koffer mee? Wie neemt hij mee voor het ritje? Toet, toet!

Wagon. Neem een middelgrote doos en snij een klein rondje in één uiteinde. Doe wat sterk touw of een waslijn door het gat en knoop het vast. Nodig je peuter uit om de doos met zijn knuffelvriendjes te vullen, of laat hem een ritje maken.

Trein. Volg dezelfde instructies als voor een wagon, gebruik meerdere dozen en haak ze aan elkaar vast. Je kind zal het prachtig vinden om "Iedereen instappen!" te schreeuwen en de biljetten van de reizigers te verzamelen.

Speeltafel. Snijd een middelgrote doos aan één kant open, zodat je baby of je peuter in een kinderzitje of op de vloer kan zitten met zijn beentjes eronder. Dek de bovenkant af met wit plakpapier. Je baby kan aan deze speeltafel zitten met zijn speeltjes of een snack eten; je peuter kan een tekening maken, een boekje lezen of net doen alsof hij een brief schrijft aan zijn bureau.

Fornuis. Leg een middelgrote doos op zijn kant en plak de achterkant dicht. Bedek de bovenkant met wit papier en gebruik een zwarte stift om vier kookpitten te tekenen. Je kunt er ook knoppen op tekenen of er wat ronde houten handvatten in draaien. Snij er een ovendeur uit die open en dicht kan.

Wasbak. Bedek één kant van een middelgrote doos met plakpapier om het tegen spetteren te beschermen. Snij een gat erin dat net groot genoeg is om er een plastic bak in te zetten en laat deze in het gat rusten.

Kiekeboe speelhuis. Snij een deur en ramen uit een grote doos zodat je baby erin kan kruipen en kiekeboe kan spelen. Je peuter zal het prachtig vinden om je in zijn huis uit te nodigen om met je te spelen.

Leren en groeien


Een gewone kartonnen doos kan een buitengewone manier zijn om de jonge verbeeldingskracht te stimuleren. Doen alsof is een hele efficiënte manier om kinderen meer over de echte wereld te leren.

Misschien vind je dit ook interessant:

Babybasketbal

 • Locatie

  Binnen

 • Promoot

  Sport en spel

 • Wat je nodig hebt

  Meerdere ballen in verschillende maten, een plastic of rieten wasmand, sokken

Peuterspelletje: zelfgemaakte poppenkast

 • Locatie

  Binnen

 • Promoot

  Fantasie

 • Wat je nodig hebt

  Een middelgrote doos, leuke stickers, klein speelgoed dat peuterspel stimuleert