3-ways-you-can-help-your-baby-reach-milestones

3 manieren om de ontwikkeling van je baby te stimuleren

Katie Murray

Je baby is een echte ontdekkingsreiziger. Hij verkent de wereld voor het eerst en jij kunt hem daarbij helpen met deze fijne tips.

1. Op handen en voeten

Dit zijn belangrijke mijlpalen in de motorische ontwikkeling van je baby.

Is je baby ongeveer acht maanden oud? Dan zit hij waarschijnlijk niet veel meer stil.

  • Mogelijk schommelt hij heen en weer
  • Hij zit al rechtop.
  • Hij is bijna klaar om te gaan kruipen
  • Je baby kan nu ook al zelf kiezen waar hij naartoe kruipt.
    Dat doet hij door zich met zijn handjes en voetjes af te zetten op de vloer. En door de juiste coördinatie tussen zijn armpjes en beentjes trekt hij zichzelf vooruit.

Wat jij kunt doen:

  • Ga samen met je baby op de grond zitten. Leg een van zijn favoriete speeltjes vóór je of zeg je baby’s naam. Dit zal je peuter aanmoedigen om zijn coördinatievermogen te ontwikkelen.
  • Zodra je baby kruipt, maak je een klein hindernissenparcours met kussens of blokken. Je kleintje kruipt graag van de ene kant naar de andere en het stimuleert de motorische ontwikkeling

2. Nieuwsgierig worden

Al dat voortbewegen maakt je baby nieuwsgierig naar de nieuwe dingen die hij ziet en aanraakt. Door dit spelen is hij uiteindelijk in staat specifieke namen en functies te begrijpen.

Wat jij kunt doen:

Laat je kind zijn omgeving op veilige wijze verkennen. Bevorder de ontwikkeling van je kind door huishoudelijke voorwerpen te verzamelen. Een zachte spatel of plastic bakjes die in elkaar passen zullen je baby intrigeren.

3. Een boekenwurm worden

Hoewel je kleintje wellicht een tijdlang geen woord zegt, is het nooit te vroeg om hem kennis te laten maken met boeken en lezen. Je kind voorlezen helpt bij het opbouwen van taalvaardigheid en woordenschat. Het vormt bovendien het fundament voor leren lezen en schrijven. 

Voorlezen bevordert ook het luistervermogen en het geheugen. Begin er dus mee als hij pas geboren is en leg die boeken nooit meer weg!

Wat jij kunt doen:

  • Je baby op schoot nemen en hem toestaan om het boek aan te raken terwijl je hem voorleest, is een prima start voor kinderen op die leeftijd. Laat hem zien hoe ze het boek kan openen en laat hem de pagina's aanraken en hiernaar wijzen.
  • Verwacht niet dat je baby lang stil kan blijven zitten, maar weet wel dat deze simpele interacties helpen een leven lang lezen te bevorderen. De ontwikkeling van je kind is op zijn zachtst gezegd fascinerend. Overweeg een dagboek bij te houden om al zijn prestaties vast te leggen. Het zal leuk zijn om dit boek samen door te kijken als hij wat ouder is!

Misschien vind je dit ook interessant: