3 manieren om de ontwikkeling van je baby te stimuleren

Katie Murray

Je baby is een echte ontdekkingsreiziger. Hij verkent de wereld voor het eerst en jij kunt hem daarbij helpen met deze fijne tips.

1. Op handen en voeten

Dit zijn belangrijke mijlpalen in de motorische ontwikkeling van je baby.

Is je baby ongeveer acht maanden oud? Dan zit hij of zij waarschijnlijk niet veel meer stil.

  • Mogelijk schommelt hij heen en weer.

  • Hij zit al rechtop.

  • Hij is bijna klaar om te gaan kruipen

Je baby kan nu ook al zelf kiezen waar hij of zij naartoe kruipt.

Dat gebeurt door zich handjes en voetjes af te zetten op de vloer. En door de juiste co ö rdinatie tussen de armpjes en de beentjes trekt je baby zichzelf vooruit.

Wat kan jij doen?

Ga samen met je baby op de grond zitten. Leg een van zijn of haar favoriete speeltjes vóór je of zeg je baby's naam. Dit zal je peuter aanmoedigen om het coördinatievermogen te ontwikkelen. 

Zodra je baby kruipt, maak je een klein hindernissenparcours met kussens of blokken. Je kleintje kruipt graag van de ene kant naar de andere en het stimuleert de motorische ontwikkeling.

2. Nieuwsgierig worden

Al dat voortbewegen maakt je baby nieuwsgierig naar de nieuwe dingen die hij of zij ziet en aanraakt. Door dit spelen is je kleintje uiteindelijk in staat specifieke namen en functies te begrijpen.

Wat kan jij doen?

Laat je kind zijn omgeving op veilige wijze verkennen. Bevorder de ontwikkeling van je baby door huishoudelijke voorwerpen te verzamelen. Een zachte spatel of plastic bakjes die in elkaar passen zullen je peuter intrigeren.

3. Een boekenwurm worden

Hoewel je kleintje wellicht lange tijd geen woord zegt, is het nooit te vroeg om het kennis te laten maken met boeken en lezen. Je kind voorlezen helpt bij het opbouwen van taalvaardigheid en woordenschat. Het vormt bovendien het fundament voor leren lezen en schrijven.

Voorlezen bevordert ook het luistervermogen en het geheugen. Begin er dus mee vanaf de geboorte en leg die boeken nooit meer weg! Lees ook 4 voordelen van voorlezen aan je peuter.

Wat kan jij doen?

Je baby op schoot nemen en hem of haar toestaan om het boek aan te raken terwijl je voorleest, is een prima start voor kinderen. Laat zien hoe het boek opent, laat de pagina's aanraken en hiernaar wijzen.

Verwacht niet dat je baby lang stil kan blijven zitten, maar weet wel dat deze simpele interacties helpen een leven lang lezen te bevorderen. De ontwikkeling van je kind is op zijn zachtst gezegd fascinerend. Overweeg een dagboek bij te houden om alle prestaties vast te leggen. Het zal leuk zijn om dit boek samen door te kijken als je kind wat ouder is!

We zijn er zeker van dat ook de volgende artikels je zullen interesseren:

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies