5 activiteiten om je de ontwikkeling van je baby te stimuleren

Je baby communiceert voortdurend met je door babygeluidjes te maken en te glimlachen als hij je gezicht ziet en je stem hoort. Hier volgen enkele educatieve spelletjes die helpen om de belangrijke vaardigheden te ontwikkelen terwijl jullie samen spelen.

1. Samen op de vloer spelen

Tijd op de buik is belangrijk in deze fase. Leg je kind dus elke dag op de grond. Zo ontwikkelt het de spieren. Je kunt deze activiteit interessanter maken door een fleurig speeltje vóór je baby te leggen. Hoewel hij of zij het nog niet kan beetpakken, vinden baby's het wel al leuk om naar de felle, opvallende kleuren te kijken.

Ook speeltjes met muziek en lampjes zijn leuk, maar pas op voor overstimulatie van je baby. Langzaam, let op de reactie van je kind en niet overdrijven dus.

2. Hou hem in de gaten

Je baby vindt het heerlijk om naar gezichten te kijken. Spiegels zijn ook bijzonder boeiend. Hang een onbreekbare spiegel in de wieg van je baby zodat hij of zij naar zichzelf kan kijken. Praat samen over de ogen, oren, neus en mond, en wijs deze ook aan. Hoewel hij of zij je woorden nog niet kan herhalen, leg je wel de basis voor een goede communicatie in de toekomst!

3. Zingen en bewegen

Klap voorzichtig met zijn of haar handjes en lees kinderrijmpjes of zing liedjes. Je stem is het belangrijkste geluid voor je baby. Wat je ook zingt, het klinkt je baby als muziek in de oren.

4. Leesregels

Als je nog niet bent begonnen met je baby voor te lezen, doe dat dan nu. Misschien reageert hij of zij meer op boeken met grote contrasten, omdat deze makkelijker te zien zijn.

Samen (voor)lezen is sowieso altijd een goed idee. Volgend artikel gaan daar dieper op in: 4 voordelen van voorlezen aan je peuter.

5. Volg het speeltje

Een prima activiteit om je baby te helpen zijn of haar ogen te focussen, is hem op de grond te leggen en een speeltje 25 cm boven zijn hoofd te houden. Beweeg het langzaam van de ene kant naar de andere en laat hem of haar het speeltje volgen met zijn of haar ogen.

Terwijl jij en je baby plezier hebben met deze spelletjes, bereikt je kindje mijlpalen en krijgt zoveel voor elkaar. Het enige wat overblijft, is alles bij elkaar brengen. Vooruit baby. Zet hem op!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Ongetwijfeld vind je ook volgende artikels interessant:

Beheer Cookies