5 ways you can help your child be a reader before birth

5 manieren om je kind te laten lezen voor de geboorte

Suzanne Dixon

De eerste keer dat je je baby voorleest hoeft niet pas na de geboorte te beginnen. Je kunt ook al aan je buik voorlezen. Het is een waardevol moment met een positieve invloed. Voorlezen voor de geboorte brengt jullie dichter bij elkaar. Je baby zal je stem herkennen en net zo veel van lezen gaan houden als jij.

 

1. Plan elke dag tijd om te lezen

  • Zoek een plekje waar je niet wordt afgeleid
  • Zorg voor goed licht
  • Kies een gemakkelijke stoel met voldoende extra ruimte voor als het kleintje er straks bij zit. 

 

2. Lees je eigen oude kinderboeken

Je zult versteld staan van hoeveel verhalen en plaatjes nog sterke herinneringen naar boven brengen. Sommige boeken zullen gedateerd lijken. Andere tijdloos. Beslis welke boeken je wilt gebruiken. 

Vraag aan je eigen ouders of andere familieleden wie jou vroeger voorlas en bedank ze daarvoor. Je bent nu klaar om de leestraditie van de familie voort te zetten!


3. Zet boeken op je lijst

Vraag aan familieleden of vrienden om jouw baby de verhalen te geven die belangrijk zijn voor hen of voor hun kinderen. Het zijn stuk voor stuk goede beoordelingen voor kinderboeken, want de beste boeken zijn de boeken waar iedereen van hield.4. Maak een rondleiding door het huis vanuit het perspectief van een lezer

In een huis waar gelezen wordt, moeten er in elke kamer boeken staan. Als een kind tijdens het opgroeien wordt omringd door boeken, is de kans groot dat ze een deel van zijn leven gaan uitmaken. Kinderen doen na wat ze zien. Dus als ze jou vaak zien lezen, zullen ze deze gewoonte sneller oppikken. 

Als je kinderdagverblijven bezoekt of een gesprek hebt met een oppas, vraag ze dan of er tijd wordt ingepland voor lezen en verhaaltjes voorlezen. Kijk of het lezen prioriteit heeft en een normaal onderdeel van de geplande zorg is. 

Zorg ervoor dat ze begrijpen dat lezen voor jou heel belangrijk is. Je moet over veel dingen nadenken bij het maken van een keuze voor kinderopvang. Hierbij moeten lezen en taalactiviteiten op je lijstje staan van dingen die je moet navragen voordat je een beslissing neemt.

5. Hou een dagboek bij voor je baby

Hou een boekje bij waarin je vertelt wat je in het laatste deel van je zwangerschap elke dag hebt gedaan. Een gedetailleerde beschrijving van een gebeurtenis of een korte observatie, misschien met een schets, zal voor je kind later veel betekenen als het leest wat je samen deed in de dagen en weken voor het werd geboren. 

Kinderen vinden hun eigen verhaal altijd leuker dan andere verhalen, dus begin het nu alvast op te schrijven. Je zal versteld staan hoe snel je je auteurschap moet delen met een peuter die staat te popelen om alles over zijn dag te vertellen, terwijl jij het voor hem opschrijft.

Misschien vind je dit ook interessant: