5 manieren om je kind te laten lezen voor de geboorte

De eerste keer dat je je baby voorleest hoeft niet pas na de geboorte te zijn. Je kunt ook al aan je buik voorlezen. Het is een waardevol moment met een positieve invloed. Voorlezen voor de geboorte brengt jullie dichter bij elkaar. Je baby zal je stem herkennen en net zo veel van lezen gaan houden als jij.

1. Plan elke dag tijd om te lezen

Maak het voor jezelf aangenaam en leuk. Geniet van het moment waarop je meteen ook een goede band schept met je buik en het kleintje daarin.

  • Zoek een plekje waar je niet wordt afgeleid.

  • Zorg voor goed licht.

  • Kies een gemakkelijke stoel met voldoende extra ruimte: straks komt er een kleintje bijzitten.

2. Lees je eigen oude kinderboeken

Je zal versteld staan hoeveel verhalen en plaatjes nog sterke herinneringen naar boven brengen. Sommige boeken zullen gedateerd lijken, andere tijdloos.

  • Beslis welke boeken je wilt gebruiken.

  • Vraag aan je eigen ouders of andere familieleden wie jou vroeger voorlas en bedank ze daarvoor.

  • Je bent klaar om de leestraditie van de familie voort te zetten, dus geniet daarvan!

Bereken je bevallingsdatum

3. Zet boeken op je lijst

Vraag aan familieleden of vrienden om je baby de verhalen te geven die belangrijk zijn voor hen of voor hun kinderen. Het zijn stuk voor stuk goede beoordelingen voor kinderboeken, want de beste boeken zijn de boeken waar iedereen van houdt en hield.

4. Maak een rondleiding door het huis vanuit het perspectief van een lezer

In een huis waar gelezen wordt, moeten in elke kamer boeken staan. Als een kind tijdens het opgroeien wordt omringd door boeken, is de kans groot dat ze een deel van zijn of haar leven gaan uitmaken. Kinderen doen na wat ze zien. Dus als ze jou vaak zien lezen, zullen ze deze gewoonte sneller oppikken.

Ook buitenshuis kan je daarop inspelen: als je kinderdagverblijven bezoekt of een gesprek hebt met een oppas, vraag dan of er tijd wordt ingepland voor lezen en verhaaltjes voorlezen. Kijk of het lezen prioriteit heeft en een normaal onderdeel van de geplande zorg is.

Zorg ervoor dat ze begrijpen dat lezen voor jou heel belangrijk is. Je moet over veel dingen nadenken bij het maken van een keuze voor kinderopvang. Hierbij moeten lezen en taalactiviteiten op het lijstje staan van dingen die je moet navragen voordat je een beslissing neemt.

5. Hou een dagboek bij voor je baby

Hou een boekje bij waarin je vertelt wat je in het laatste deel van je zwangerschap elke dag hebt gedaan. Een gedetailleerde beschrijving van een gebeurtenis of een korte observatie, misschien met een schets, zal voor je kind later veel betekenen als het leest wat je samen deed in de dagen en weken voor het werd geboren.

Kinderen vinden hun eigen verhaal altijd leuker dan andere verhalen, dus begin het nu alvast op te schrijven. Je zal versteld staan hoe snel je je auteurschap moet delen met een peuter die staat te popelen om alles over zijn dag te vertellen, terwijl jij het voor hem opschrijft.

Dat lezen, vertellen, babbelen en communiceren in alle varianten ook in een latere fase nog belangrijk blijft, ontdek je in 3 manieren om de ontwikkeling van je baby te stimuleren en 4 tips om je baby aan het praten te krijgen.

Beheer Cookies