Ziekenhuistas voor bevalling - 15 punten checklist

Pak je ziekenhuistas in, nog voor je bent uitgerekend. Met dit lijstje vergeet je niets.

Voor de baby

  1. Een autostoeltje voor baby's

  2. Een pakje om te dragen als jullie naar huis gaan (rompertjes zijn het makkelijkst)

  3. Een deken (een dik deken als het buiten koud is)

  4. Een paar luiers voor pasgeboren baby's (als je katoenen luiers gebruikt, neem dan je eigen veiligheidsspelden mee)

  5. Een paar sokken of slofjes

  6. Een mutsje

  7. Een nagelknipper voor baby's

  8. Kleine, dunne, krabwantjes

Bereken je bevallingsdatum

Voor mama

  1. Een outfit om naar huis te gaan. Breng iets mee dat ruim en comfortabel zit. Bij voorkeur een selectie uit je zwangerschapsgarderobe, samen met een paar platte schoenen. Het laatste waarover je je zorgen wilt maken na je bevalling is de vraag of je outfit er stijlvol uitziet.

  2. Een voedingsbeha, borstvoedingscompressen, maandverband en ruim zwangerschapsondergoed. De kans is groot dat je je zwangerschapsondergoed nog zult dragen in de eerste paar dagen na de bevalling.

  3. Een ochtendjas, pyjama, sloffen en een aantal paar sokken (maar neem niet al te mooie kleding mee. De kans is groot dat je pyjama onder de vlekken komt te zitten als je die tijdens de bevalling of erna aanhoudt). Bedenk alvast een bevallingsplan dat je kan helpen om tijdens het proces zoveel mogelijk controle te houden. Tijdens de beginfase van de bevalling wil je misschien door de gangen lopen in je eigen ochtendjas en sloffen.

  4. Toiletspullen: tandenborstel, tandpasta, shampoo, lotion, zeep, haarborstel, lippenbalsem, deodorant en make-up, als je dat belangrijk vindt.

  5. Een opstapje: vooral handig als jij niet zo groot bent en de ziekenhuisbedden hoog.

  6. Iets om te lezen.

  7. Je adresboek, gsm en je oplader. Nadat de baby geboren is, wil je je hele familie en al je vrienden bellen om ze het goede nieuws te vertellen.

Voor papa/geboortepartner

De papa of partner heeft doorgaans wat meer tijd en ruimte om eens over huis te gaan na de bevalling. Al zal hij – of zij – de eerste dagen heel vaak in het ziekenhuis te vinden zijn en kan het best even duren voor de baby er is.

Een setje propere kleren – en zeker een verse T-shirt of hemd – is altijd handig. Of het nu in afwachting van de bevalling is, of daarna. Net zoals de basistoiletspullen. 's Ochtends je tanden kunnen poetsen na een lange bevallingsnacht is nooit een overbodige luxe.

Vergeet die camera niet! Zorg dat je smartphone opgeladen is! Je zwangere partner heeft andere zorgen op dat ogenblik.

Een zwembroek. Als de vliezen van je partner nog niet gebroken zijn en ze neemt graag een bad of douche tijdens het bevallen, wil je dat misschien samen met haar doen.

Bekijk de checklist voor de ziekenhuistas om stress op het laatste moment te voorkomen!

Wat hoef je niet mee te nemen?

  • Sieraden

  • Contant geld, creditcards of andere dingen van waarde

  • Werk. Ja, we kennen echt snelle types die vanuit het ziekenhuis e-mails hebben verstuurd, werktelefoontjes hebben gepleegd en spreadsheets hebben bekeken - naast het bevallen!

Hoe papa zich op de bevalling kan voorbereiden biedt trouwens nog een aantal interessante inzichten voor de partner. En als het moment nadert, dan is dit artikel misschien aangewezen: Weet wanneer je gaat bevallen met deze 3 voortekenen.

Beheer Cookies