3 tegenslagen bij zindelijkheidstraining en hoe je ze kan oplossen

Zindelijkheidstraining is meer dan je kind uit de luiers of de luierbroekjes helpen. Het is belangrijk te onthouden wat je kleintje tijdens deze periode allemaal te verwerken krijgt.

Hieronder worden drie veelvoorkomende tegenslagen beschreven en hoe je ze kunt overwinnen.

1. Bedplassen

Blijft je peuter overdag droog, maar wordt hij wakker in een nat bed? Dan is zijn of haar lichaam misschien nog niet volgroeid genoeg om zijn hersenen het signaal te geven wanneer die blaas vol is.

Het komt vaker voor dat kinderen in het eerste jaar van zindelijkheidstraining 's nachts nog ongelukjes hebben. Veel kinderen van drie jaar oud plassen zelfs nog eens per maand in hun bed.

De oplossing

1. Schoonmaken en doorgaan, vooral als het maar af en toe gebeurt.

2. Gebruik een waterafstotende matrasbeschermer om het schoonmaken te vergemakkelijken.

3. Als het twee tot drie keer per week gebeurt, overweeg dan om luierbroekjes te gebruiken. Deze maken de overgang van luiers naar onderbroeken makkelijker.

2. Weigeren op het potje te poepen

Sommige peuters hebben geen moeite met plassen op hun potje. Maar poepen gaat een stuk moeilijker. Volgens deskundigen zijn sommige kinderen bang zijn om er een zootje van maken. Misschien had je peuter een vervelende ervaring met een ongelukje. Of hij of zij zag het fout lopen bij een ander kind? Dat wil je kindje natuurlijk zelf voorkomen.

De oplossing

Hou bij op welke tijdstippen je kind meestal poept. Misschien meteen na een dutje of een half uur na het eten. Zet hem of haar op die tijden op het potje. Prijs uitbundig als het is gelukt te poepen! Wat je ook doet, hou je toon positief. Door negatieve woorden te gebruiken, zoals 'vies' en 'stinken' wanneer hij of zij heeft gepoept, kan je kind zich schamen. Verzeker hem of haar dat iedereen poept, het is normaal! Als je kind nog steeds niet op het toilet wilt poepen, stel je voor dat het je om een luierbroekje vraagt als het wil gaan.

3. Ongelukjes onderweg

Of je nu in een vliegtuig zit of gewoon in een winkel staat, uitjes zijn een uitdaging tijdens de zindelijkheidstraining. Ze doorbreken de routine. Zelfs kinderen die normaal de hele dag droog blijven, kunnen ongelukjes hebben wanneer ze uit hun normale leefomgeving zijn.

De oplossing

Voordat je het huis verlaat, vraag je je peuter om nog even naar het toilet te gaan. Ga onderweg minstens elk uur even naar het toilet en ga nog een keer bij vertrek. Neem schone kleding mee, voor het geval dat!

Met geduld en tijd zal je kleintje al snel zindelijk zijn. Hou het dus vol!

In 6 tips voor een succesvolle zindelijkheidstraining vind je alvast nog een aantal tips. Vergeet ook niet dat zelfvertrouwen cruciaal is: stimuleer het zelfvertrouwen van je peuter.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies