4 tips voor goed fantasiespel met peuters

Fantasiespel helpt je peuter bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden voor een normale, gezonde groei. Hier zijn een paar leuke ideeën om je kind zijn of haar fantasiespel optimaal te laten benutten.

Hoe start je met fantasiespel?

Help je peuter door de lucht te vliegen als een superheld(in). Bedenk er wat tamme tijgers of dolfijnen bij. Allemaal zonder de veilige slaapkamer te verlaten!

Het is makkelijk om de fantasie van peuters te voeden met wat simpele spullen en speelgoed. Vergeet de toeters en bellen en kies voor ouderwetse voorwerpen.

Een grote doos tover je zo om tot een ruimteschip of kano. Oude kleren voegen een nieuwe dimensie toe aan het doen-alsof spel: ze kunnen worden getransformeerd tot doktersuniform of het pak van een zakenman.

4 tips voor succesvol fantasiespel

  1. Speel zelf niet te veel mee in het fantasiespel van je peuter. Het is de bedoeling dat je kind de fantasie de vrije loop laat.

  2. Help met fantaseren eenvoudige suggesties te doen of scenario's voor te stellen. Laat hem of haar dan zelf verder fantaseren. Je kan bijvoorbeeld voorstellen dat hij of zij net heel goed nieuws heeft gekregen. Vraag hoe hij of zij zou reageren en laat je peuter het verhaal verder zelf bedenken.

  3. Verzin een alternatief einde voor het favoriete boek of de favoriete film van je peuter. Je peuter mag dan zelf nieuwe spelers en een andere verhaallijn bedenken.

  4.  Wat je ook voorstelt, hou het zo simpel mogelijk en volg het voorbeeld van je kind.

Leren en groeien

Fantasiewerelden en -spellen geven peuters de kans om nieuwe dingen uit te proberen en hun emoties te organiseren op basis van wat er gebeurt.

Fantasiespel is een perfecte manier voor je kind om denkbeeldige scenario's te spelen die later in het echte leven voorkomen. Moedig je kind aan om het fantasiespel te blijven spelen door zo nu en dan nieuwe spullen of ideeën te geven om mee te spelen.

Spelen is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies