Leer je peuter vingerverven

De meeste kinderen zijn gek op vingerverf, vooral omdat ze er een boeltje van mogen maken! Gelukkig kan je makkelijk meedoen.

Neem voorzorgsmaatregelen en hou de boel binnen de perken.

Hoe kun je het beste vingerverven?

Kies een kamer in huis waar je kind verf mag gebruiken. Bescherm de vloer en tafel met een krant. Stroop de mouwen van je kind op en trek zelf een schort of groot shirt aan.

Laat je kind wat verf op het papier doen. Strooi een eetlepel (15 ml) water over het oppervlak en laat zien hoe glad het wordt. Je kunt het proces ook omdraaien door een theelepel (5 ml) vingerverf op nat papier te laten vallen. Vergelijk de textuurverschillen.

Begin met een primaire kleur (rood, blauw, geel). Introduceer geleidelijk andere kleuren, zodat je kind deze kan mengen en kan zien hoe ze veranderen. Praat met je kind over hoe vingerverf aanvoelt en hoe de kleuren veranderen. Vraag om te omschrijven wat hij of zij aan het doen is.

Zet muziek op waardoor die kleine vingertjes willen bewegen! Laat zien hoe hij of zij met vingers iets kan tekenen. Je kunt een afdruk maken van de vingerverftekening van je kind door een ander stuk papier van hetzelfde formaat of groter, over het schilderij te leggen en zacht aan te drukken.

Als je kind de handjes niet graag vies maakt met vingerverf, kan je andere materialen gebruiken zoals vloeibare zeep, scheerschuim met een druppel kleurstof, en zelfs chocoladepudding!

Trucjes en tips

Met waterbestendig papier of speciaal vingerverfpapier kun je verf laten ronddraaien en beter mengen.

Leren en groeien

Vingerverven is een van de meest emotioneel bevredigende vormen van creatieve expressie voor jonge kinderen. Een grote troef is de kans om tegelijk de hand- en vingerspieren te versterken.

Daarnaast helpt het je kind om te begrijpen hoe het kleuren moeten mengen. Andere dingen om met je peuter te doen vind je hier:

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies