8-tips-to-keep-your-baby-safe-while-sleeping

8 tips om wiegendood te vermijden tijdens het slapen

Marygrace Taylor

Wiegendood is een afschuwelijke gedachte! Het kan zelfs de reden zijn dat je in de eerste weken aan het bedje van je baby bent gekluisterd. Hoewel nog niet alle oorzaken van wiegendood bekend zijn, komt het niet vaak voor. Er zijn veel dingen die ouders kunnen doen om het risico op wiegendood te verminderen.

Dit moet je weten.

1. Start al tijdens de zwangerschap

Geef je baby een goede start door de juiste prenatale zorg te regelen. Het is ook van essentieel belang dat je zelf gezond blijft tijdens je zwangerschap. Vermijd dus alle plaatsen die gezondheidsrisico's inhouden.

2. Leg je baby bij het slapengaan op zijn rug

Tijdens middagdutjes of 's nachts moeten baby's jonger dan 1 jaar altijd op hun rug slapen. Zo verminder je het risico op wiegendood.

De uitzondering: als hij op zijn zij of buik rolt, mag je hem gerust laten liggen. Hij is waarschijnlijk al zelf in staat om zelf terug te rollen.

3. Zorg ervoor dat de wieg veilig is

De wieg van je baby moet aan de veiligheidsnormen voldoen. En het matras moet bedekt worden met een hoeslaken. Gebruik geen opvulstukken (deze worden trouwens nergens aanbevolen).

4. Geen extra's in de wieg

Dat betekent geen knuffelbeesten, los beddengoed, kussens, stootranden, dekentjes, spreien of andere objecten. Ze verhogen het verstikkingsgevaar tijdens het slapen. Je kleintje vindt het trouwens niet erg als de wieg leeg is!

5. Slaap in de buurt van je baby

Laat je baby niet bij jou in bed slapen, Hoe graag je dat misschien ook wilt. Dit vergroot namelijk het risico op wiegendood. Wel doen: zet de wieg of kinderwagen binnen handbereik.

6. Zorg dat je kleintje het niet te warm heeft

Als je baby gaat zweten, een hete nek, borst of voorhoofd heeft, dan heeft hij het te warm.

Tip:

Als vuistregel geldt dat je kleintje maar één laagje kleding meer aanheeft dan jij.

7. Bied een fopspeen aan

Fopspenen verminderen het risico op wiegendood. Maar als je baby er geen wilt, is dat ook prima! Dwing hem niet.

8. Hoed je voor producten die "wiegendood helpen voorkomen"

Geloof niet alles wat er op het verpakkingslabel staat. Het is niet aangetoond dat schuimrubberen wiggen, speciale matrassen of positioneringshulpmiddelen het risico op wiegendood verminderen. Soms kunnen ze zelfs een verstikkingsgevaar vormen!

Misschien vind je dit ook interessant: