Wat is een goed slaapritueel voor je baby van 7 tot 9 maanden?

Lukt het niet om je baby op tijd in bed te krijgen? Lees verder en ontdek hoe je jouw kindje eenvoudig in dromenland krijgt.

Als je baby niet goed slaapt, heb jij ook geen goede nachtrust. Gelukkig slapen de meeste baby's van 7 tot 9 maanden steeds langere periodes na elkaar ten opzichte van de eerste maanden.

Als je kind moeite heeft met (in)slapen en dus 's nachts vaak wakker is, kan het een idee zijn om het slaapritme onder de loep te nemen. Hier geven we je enkele tips voor een goede nachtrust voor het hele gezin.

1. Zorg dat je je slaapritueel consequent hanteert

Baby's met vaste bedtijden slapen beter. Stel een routine vast en hou ze vol. Doe 's avonds geen actieve spelletjes meer. Ga van een rustige activiteit over op het bedtijdritueel.

  • Je kunt je baby bijvoorbeeld in bad doen

  • Een boekje voorlezen

  • Slaapliedjes zingen

  • Bladeren door een fotoalbum

Wat je ook kiest, zorg dat je iedere avond dezelfde volgorde aanhoudt. Bewaar zijn of haar favoriete activiteit altijd voor het laatst. Tip! De bedtijdroutine is ook een goede manier voor jou om even te ontspannen!

2. Soms is het moeilijk en eentonig, maar blijf consequent

Je baby zal zich al vlug realiseren dat bedtijd betekent dat hij of zij alleen gelaten wordt. Dat vindt je kleintje vast niet leuk. De consequentie? Gehuil en gegil dat je tot in het diepst van je hart raakt. Je eerste reactie is natuurlijk om direct naar hem of haar toe te gaan en te troosten. Wacht alsjeblieft een paar minuutjes en gun je kind de tijd om uit zichzelf in slaap te vallen.

Wanneer je besluit om toch even te kijken of alles in orde is, kalmeer hem of haar dan zonder op te pakken. Dit verstoort je bedtijdroutine. Om te voorkomen dat je baby alleen in slaap kan vallen als je in de kamer bent, blijf je twee tot drie minuutjes bij je kleintje en loop je vervolgens zachtjes de kamer uit.

3. Timing is alles

Zorg dat je baby slaperig, maar nog wel wakker is als je hem of haar naar bed brengt. Zo went je baby eraan om in eigen bedje in slaap te vallen in plaats van in jouw armen. Bovendien heeft hij of zij jou midden in de nacht niet nodig om zichzelf weer in slaap te wiegen.

Besef dat deze problemen zichzelf uiteindelijk oplossen. Tot die tijd moet je consequent zijn en het grote plaatje voor ogen houden.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Slapen en een goed, gezond bedtijdritueel zijn cruciaal van bij de start. Heel wat artikels gaan precies daarom over dat ene thema:

Beheer Cookies