Waarom snurkt je baby en hoe los je het op?

Met je pasgeboren baby heb je misschien (nog) een snurker in huis gehaald!

Sommige pasgeborenen ademen 's nachts behoorlijk luidruchtig. Ze produceren een geluid dat erg lijkt op snurken. Maak je geen zorgen, deze herrie is heel normaal.

Dit kun je doen om je baby stiller te laten slapen.

Waarom snurkt je baby?

De luchtwegen van je pasgeboren baby zijn nog nauw. Ze zijn gevuld met heel veel speeksel en daarom klinkt zijn of haar ademhaling misschien borrelend, kortademig en simpelweg luid.

Omdat de luchtwegen steeds breder worden en hij of zij beter leert het speeksel in te slikken zal dit 'snurken' geleidelijk minderen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Ook een milde ziekte, zoals een infectie van de bovenste luchtwegen, kan de slaap van je baby verstoren en zijn of haar ademhaling beïnvloeden. Zo lijkt het alsof hij of zij 's nachts snurkt.

Welke middeltje helpen tegen gesnurk van je baby?

  • Neem je baby vlak voor het slapengaan naar de badkamer en creëer daar een spa door de warme kraan van de douche open te zetten. De stoom helpt de luchtwegen van je pasgeboren baby vrij te maken. Je kunt ook een luchtbevochtiger in de kamer plaatsen die voor warme, vochtige lucht zorgt.

  • Vuil en ander huisstof kunnen de neus irriteren. Dat versterkt het snurken. Maak er een gewoonte van een paar keer per week te stofzuigen en voorwerpen die stof aantrekken schoon te maken.

  • Hou het snurken van je baby bij. Je kunt het zelfs opnemen om te horen of de geluiden op de een of andere manier veranderen. Als het snurken luider wordt en vaak optreedt, of als je vindt dat de ademhaling van je baby moeizaam klinkt, neem dan contact op met de huisarts. Dit kan een teken zijn van iets ernstiger.

Maak je geen zorgen over wat gemurmel en een paar kreuntjes tijdens de eerste maanden van het leven van je pasgeboren baby. Dit is heel gebruikelijk en niets om je druk over te maken.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Slapen en een goed, gezond bedtijdritueel zijn cruciaal van bij de start. Heel wat artikels gaan precies daarom over dat ene thema:

Beheer Cookies