how to dres your baby for sleep

Hoeveel laagjes draagt je baby voor het slapengaan?

Jennifer Kelly Geddes

Temper je enthousiasme als je je baby aankleedt. Hij kan het altijd te warm krijgen! Met deze tips weet je wat je je kleintje moet aantrekken als het bedtijd is.

 Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van het temperatuurdilemma: hou de babykamer warm genoeg zodat hij het niet te koud krijgt, maar ook koel genoeg dat het niet te warm wordt. 

 Er zijn geen vaste regels voor het aankleden van je baby net na de geboorte (de meeste baby's willen de eerste drie maanden ingebakerd worden, en sommigen hebben een extra laagje nodig op deze leeftijd) Je staat best even stil bij de omgeving. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig. 

Als je denkt dat je baby het misschien fris heeft en een warmere pyjama of extra laagje nodig heeft, voel dan even aan zijn teentjes. Voelen de handjes en voetjes van je baby altijd koud aan? Zelfs wanneer zijn kamer en zijn lichaam warm zijn? In plaats van voortdurend aan de thermostaat te zitten, kun je in gedachten houden dat de handen en voeten van je baby gemakkelijker koud worden dan die van oudere kinderen en volwassenen.

Als dit je vaak opvalt als je baby slaapt, kun je hem een pyjama met voetjes aandoen. Een babyslaapzak is ook een goed idee. Die sluiten aan de onderkant, wat een comfortabele cocon creëert. Je kunt de baby ook sokken en wantjes aandoen. 

Nog een paar tips om je slapende baby 's nachts warm te houden:
  • Zeg maar dag tegen de dekens. Leg het zachte dekbed en de zachte dekens maar in de kast tot je baby minstens 12 maanden oud is. Deze kunnen een verstikkingsgevaar vormen. Wikkel hem liever in een babydekentje dat je stevig onder zijn schouders stopt. 
  • Slim inbakeren. Pas op met dekens en alle extra kleding bij het slapengaan.
  • Meer is niet altijd beter. Het is zelfs zo dat meer lagen kunnen leiden tot gevaarlijk oververhitten als hij slaapt. Algemene regel: je baby heeft één laag meer nodig dan jij in bed zou dragen.
  • Probeer erachter te komen waarom je baby huilt. Is hij overstuur? De reden kan zijn dat je baby het te warm of te koud heeft. Zijn onrustige gedrag kan een aanwijzing zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: