Hoeveel laagjes draagt je baby voor het slapengaan?

Temper je enthousiasme als je je baby aankleedt. Hij of zij kan het snel te warm krijgen! Met deze tips weet je wat je je kleintje moet aantrekken als het bedtijd is.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van ‘het temperatuurdilemma': hou de babykamer warm genoeg zodat je baby het niet te koud krijgt, maar ook koel genoeg om het niet te warm te laten worden.

Er zijn geen vaste regels voor het aankleden van je baby net na de geboorte (de meeste baby's willen de eerste drie maanden ingebakerd worden, en sommigen hebben een extra laagje nodig op deze leeftijd).

Je staat best even stil bij de omgeving. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.

Als je denkt dat je baby het misschien fris heeft en een warmere pyjama of extra laagje kan gebruiken, voel dan even aan zijn of haar teentjes. Voelen de handjes en voetjes van je baby altijd koud aan? Zelfs wanneer de kamer en het lichaam warm zijn?

In plaats van voortdurend aan de thermostaat te zitten, kan je in gedachten houden dat de handen en voeten van je baby gemakkelijker koud worden dan die van oudere kinderen en volwassenen.

Als dit je vaak opvalt als je baby slaapt, kan je hem of haar een pyjama met voetjes aandoen. Een babyslaapzak is ook een goed idee. Die sluiten aan de onderkant, wat een comfortabele cocon creëert. Je kunt de baby ook sokken en wantjes aandoen.

Nog een paar tips om je slapende baby 's nachts warm te houden:

  • Zeg maar dag tegen de dekens. Leg het zachte dekbed en de zachte dekens in de kast tot je baby minstens 12 maanden oud is. Deze kunnen verstikkingsgevaar vormen.

  • Wikkel hem of haar liever in een babydekentje dat je stevig onder de schouders stopt.

  • Meer is niet altijd beter. Het is zelfs zo dat meer lagen kunnen leiden tot gevaarlijk oververhitten als je baby slaapt.

  • Algemene regel: je baby heeft één laag meer nodig dan jij in bed zou dragen.

Probeer erachter te komen waarom je baby huilt. Is hij of zij overstuur? De reden kan zijn dat je baby het te warm of te koud heeft. Het onrustige gedrag kan een aanwijzing zijn.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies