Hoe laat je je kind de hele nacht doorslapen?

Het is moeilijk om niet opnieuw verliefd te worden bij het zien van je slapende baby. Je kind helpen de rust te krijgen die hij of zij nodig heeft, is net zo belangrijk als lichaam en geest (overdag) stimuleren. Zijn of haar slaaptijden vormen bovendien kostbare rustmomenten in je eigen, altijd zo drukke, leven.

Valt het niet mee te ontdekken wat het slaapschema van je nieuwe baby is? Je bent niet de enige.

Het is op zijn minst nogal onvoorspelbaar wanneer hij of zij de eerste keren in slaap valt. Over het algemeen slapen pasgeboren baby's 16 of meer uur per dag in korte periodes van een paar uur per keer. Als een kind 3 maanden oud is slaapt het 's nachts misschien al 5 uur na elkaar. Wanneer het 6 maanden is kan hij of zij zelfs al 9 tot 12 uur ononderbroken in dromenland zijn.

Maar: er is geen baby die altijd volgens het boekje slaapt! Het stimuleren van een goede nachtrust voor jullie beiden begint bij het zorgen voor een goede bedtijd.

Dat kan met deze slaapoplossingen.

1. Houd je baby bezig

Een dag vol leuke dingen kan zorgen voor een rustige bedtijd. Activiteiten voor zijn of haar leeftijd, zoals een rondje in de kinderwagen door de buurt en een paar sessies op de buik, helpen al heel wat om je kleintje voor te bereiden op het slapengaan.

Even het huis uit, al is het maar voor een kleine boodschap, houdt je pasgeboren baby actief, en jou geestelijk gezond!

2. Een dutje versus nachtrust

Maak je baby vertrouwd met het ritme van de dag door al vroeg onderscheid te maken tussen dutjes en bedtijd. Hiermee help je hem of haar te begrijpen dat de dag er is om te spelen en de nacht om te slapen.

Doe de gordijnen een beetje open om wat licht door te laten wanneer je je pasgeboren baby in zijn of haar wiegje legt om een dutje te doen. Maak je niet te veel zorgen dat je niet superstil bent tijdens het middagdutje van je kleintje. Het is het ideale moment voor jou om wat dingen af te maken.

3. Zorg voor de juiste stemming

Een rustige babykamer kan een drukke baby omtoveren in een slapende baby. Zorg dus dat de kamer donker is en een comfortabele temperatuur heeft. Een nieuwe luier voordat de lichten uitgaan, is ook een goed idee. Dit houdt de baby droog en comfortabel terwijl hij of zij slaapt.

4. Heroverweeg je routine

Je vindt het misschien prettig om na een drukke dag te ontspannen met een televisieprogramma, maar je baby heeft het liever stil en rustig tijdens de laatste voeding.

Help rust creëren via een ontspannend bedtijdritueel. Je kleintje een bad geven, voorlezen en een favoriet slaapliedje zingen zijn allemaal geweldige activiteiten om toe te voegen aan je routine. Let er wel op dat je deze activiteiten elke avond in dezelfde volgorde doet.

Aan het eind van je routine dim je de lichten. Je legt je baby in het wiegje terwijl hij of zij slaperig maar nog wakker is. Zo leert je kleintje uit zichzelf in slaap vallen.

Het is belangrijk dat je je baby elke avond op dezelfde tijd naar bed brengt.

Natuurlijk kunnen verkoudheden, tandjes die doorkomen, dromen en herrie de sluimer van je nieuwe baby verstoren. Afgezien van bovenstaande factoren helpen deze slaapoplossingen je kleintje de slaap te krijgen die hij of zij nodig heeft.

Slapen en een goed, gezond bedtijdritueel zijn cruciaal van bij de start. Heel wat artikels gaan precies daarom over dat ene thema:

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies