Zwangerschap per week: week 8
Je kleintje is nog maar zo groot als een kauwgombal. Toch vormt hij al het grootste deel van zijn lichaam in week 8 van je zwangerschap.
Jouw baby
Vorige week splitsten de hersenen van je baby zich in drie verschillende delen.
Deze week beginnen andere lichaamsdelen zich te vormen. Zo groeien handen en voeten uit tot kleine vingers en tenen die aan elkaar zitten. En de staart die je kleintje had, begint ook te verdwijnen.
Niet alleen de uiteinden ontwikkeling zich. Ook de darmen van je baby beginnen een middelste lus te vormen, die richting de navelstreng groeit, omdat er nog niet genoeg ruimte is in de buik. Zelfs in dit vroege stadium zijn de darmen al in staat om afval uit het lichaam af te voeren.
Over een maand is er meer ruimte. Dan keren de darmen terug in de buik en uit de navelstreng.
Je kleintje is ongeveer even groot als een kauwgombal, weegt rond de 0,25 gram en is tussen de 7 tot 17 millimeter groot.
De vorm van het embryo is nu echter meer hoekig dan rond. Het lichaam van je baby begint ook gevoelig te worden voor aanrakingen. Dat komt omdat het zenuwstelsel zich ontwikkelt en al met de spieren communiceert.
Jouw zwangerschap
Het is tijd voor je eerste controle!
Of je nu een verloskundige, gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw kiest, het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in zijn of haar filosofie en werkwijze. Je bezoekt hem of haar tot aan de laatste twee maanden eenmaal per maand, en dan tot de geboorte wat vaker.
Deze controles zijn de uitgelezen kans om vragen te stellen. Aarzel dus niet om je twijfels te uiten, hoe groot of klein ook! Noteer je vragen tussen twee bezoeken door, zodat je ze niet vergeet.
Het is een bekend dilemma: op welk moment deel je het goede nieuws met de rest van de wereld?
Sommige koppels vertellen het meteen aan vrienden en familie, terwijl anderen ervoor kiezen om te wachten tot ze voorbij het eerste trimester zijn, als de zwangerschap al wat verder gevorderd is. Sommige vrouwen wachten liever tot hun buikje zichtbaar wordt.
Wanneer vertel je het nieuws aan je baas? Dat is volledig jouw keuze. Als je zwangerschap hoge risico's met zich meebrengt (of als de ochtendmisselijkheid je in de badkamer opgesloten houdt), is het waarschijnlijk beter om deze informatie zo vroeg mogelijk bekend te maken. Zo kun je een flexibel werkschema bespreken. Volgens de wet mag je niet worden ontslagen tijdens je zwangerschap of bevallingsverlof.
Volgens deskundigen
"Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht aan het begin van je zwangerschap," zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Goed eten, genoeg slaap en lichaamsbeweging kunnen helpen bij het bestrijden van vermoeidheid."
Word Pampers lid en krijg