Zwangerschap per week: week 7

In week zeven gebeuren er heel wat belangrijke dingen! Van het begin van de armen en benen tot de vorming van de hersenen,

Jouw baby

  • De grootste prestatie van je kleintje in de afgelopen week was het sluiten van de neurale buis. In deze week staat de vorming van de hersenen centraal! Hoewel de hersenen zich tot ver na de geboorte zullen ontwikkelen, wordt de basis nu gelegd.

  • Naarmate de week vordert, zal het orgaan zich verdelen in drie delen: voorhersenen, middenhersenen en achterhersenen. De voorhersenen zijn verantwoordelijk voor het redeneren, het probleemoplossend denken en het vormen en onthouden van herinneringen.

  • De middenhersenen zenden elektrische signalen uit naar hun eindbestemming in de hersenen.

  • De achterhersenen zullen zorgen voor de ademhaling, hartslag en spierbewegingen.

  • Niet alleen bovenin gebeuren er veel dingen. Ook de ledematen van je baby groeien snel. De arm- en beenknoppen zijn ontsproten. Hoewel ze op dit moment nog meer op peddels lijken.

Meten

Je kleintje is deze week tussen de 4 en 8 millimeter groot, iets groter dan de breedte van de nagel van je pink.

Jouw zwangerschap

  • Moet je de laatste tijd vaak dringend naar het toilet? Door je verhoogde hormonen en bloedvolume produceert je lichaam meer vloeistof. En dat moet afgevoerd worden. Maar verminder je waterinname niet! Hoewel het misschien lastig klinkt, zorg ervoor dat je meer water drinkt dan voor de zwangerschap.

  • Wanneer je voor de eerste keer naar je verloskundige gaat voor een prenataal bezoek, kan het zijn dat hij of zij je waarschuwt voor de risico's van toxoplasmose, een ontsteking die wordt overgedragen via rauw of onvoldoende gebakken vlees of via de uitwerpselen van een kat. Deze ontsteking is schadelijk voor je foetus maar niet voor jezelf (tenzij je een verzwakt immuunsysteem hebt). Het kan zijn dat je al zonder het te weten toxoplasmose hebt gehad, als dat het geval is, ben je immuun. Zelfs als je het nog niet hebt, gehad zijn de kansen dat je deze ziekte oploopt erg klein.

  • Om te voorkomen dat je in contact komt met de ziektekiem moet je altijd vragen om je hamburgers en steaks goed te laten doorbakken. Was je handen grondig nadat je vlees hebt bereid. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt bij het tuinieren, zodat je niet per ongeluk uitwerpselen van een kat aanraakt. En verschoon geen kattenbakken gedurende je zwangerschap!

Van de deskundigen

Vraag je je af of je werk van invloed zal zijn op je gezondheid? "De meeste banen zijn niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen," zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Margaret Comerford Freda. "Maar er zijn uitzonderingen. Zoals banen waarbij je de dampen van schoonmaakmiddelen inhaleert of zware dingen tilt."

Beheer Cookies